Hoe groot is de kans dat je op je uitgerekende datum bevalt?

uitgerekende datum kans bevalling

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Grote kans dat jij die vraag ook hebt, als je zwanger bent: hoe groot is de kans dat ik precies op mijn uitgerekende datum beval (net als Betty bijvoorbeeld, die we interviewden)? Wat blijkt: die vraag is helemaal niet zo gemakkelijk te beantwoorden. We doken in een paar studies die op internet te vinden zijn en ontdekten het volgende.

Klopt de uitgerekende datum van de gemiddelde Amerikaanse moeder?

De uitgerekende datum wordt berekend door te kijken naar de eerste dag van de laatste menstruatie van de moeder. Dit wordt ELM genoemd (eerste dag van de laatste menstruatie). Ongeveer tweederde van de baby’s wordt 10 dagen rond de uitgerekende datum geboren, en zo’n 80% van de baby’s zijn geboren tussen week 38 en 42 na ELM.

Onderzoekster Janelle Durham heeft een illustratie gemaakte om te laten zien in welke range van datums de baby’s geboren worden. Het zijn geen exacte data maar een illustratie, omdat de grafiek eigenlijk een samenraapsel is van meerdere bronnen. Zo vond ze in verschillende bronnen dat ongeveer 6% van de baby’s preterminaal geboren worden (dus voordat ze 37 weken zijn), en 4-14% na 42 weken. In een andere bron vond ze dat zo’n 3,5% van de bevallingen spontaan begint bij 37 weken, 9,5% bij 38 weken en 18,5% bij 39 weken. Aan de hand van deze data maakte ze deze normale verdeling (LMP=ELM). Hierin zie je ook dat je maar zo’n 5% kans hebt om precies op je uitgerekende datum te bevallen:

uitgerekende datum

Bekijk ook de 10 musthave zwangerschapsbasics.

Hoe lang duurt een zwangerschap?

uitgerekende datum kans bevallingEen zwangerschap duurt gemiddeld 266 dagen vanaf de conceptie tot aan de dag van de geboorte. Dit wordt ook gedefinieerd als 280 dagen (of 40 weken) vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Deze definitie gaat ervan uit dat de moeder oculeert tussen dag 14 en 28 van haar menstruele cyclus. De formule om de uitgerekende datum uit te rekening is dan:

(ELM+7 dagen)- 3 maanden=uitgerekende datum.

Deze definitie is echter gebaseerd op observaties. Onderzoeker Mittendorf onderzocht 17.000 geboortes en kwam met een andere formule:

(ELM- 3 maanden) + 15* dagen = uitgerekende datum.
*Tel er 10 dagen bij op in plaats van 15, als de moeder niet-blank is of al meerdere kinderen heeft gekregen.

En hoe zat het bij jou? Werd jouw kindje op de uitgerekende datum geboren?

Bron: Calculating Due Dates and the Impact of Mistaken Estimates of Gestational Age, Janelle Durham, for Certification with Birth Education NW. January, 2002

Lees ook: Zoveel weken of maanden zwanger: hoe zit dat ook alweer?

2 Comments

  1. 1

    Ik ben 1 dag voor de uitgerekende datum bevallen. Mijn inmiddels volwassen dochter is nu ruim 14 weken zwanger van de tweede. De eerste, een jongen, was 21 maart uitgerekend en kwam 18 maart. Beide best wel dicht op de uitgerekende datum.
    Mijn moeder vertelde dat van de 7 kinderen, er 5 precies op tijd waren. Een mnl en een vr waren beide ruim een maand te vroeg. Dat waren de oudste en de jongste. Ben heel benieuwd hoe het met mijn tweede kleinkind zal gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*