Wat is de beste leeftijd om een gezin te starten?

gezin wanneer beginnen aan kinderen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Elk stel loopt vroeg of laat tegen de vraag aan: ‘Wanneer willen we kinderen?’  Een nieuw computermodel geeft aan wat voor jou de beste leeftijd is om te beginnen aan kinderen.

Ideale leeftijd om gezin te beginnen

De Erasmus Universiteit deed onderzoek naar de vruchtbaarheid van vrouwen en stelde aan de hand hiervan een computermodel op om vrouwen te laten weten wanneer ze moeten beginnen aan kinderen. De antwoorden zijn zowel gebaseerd op het aantal kinderen dat je wilt als op de vraag of je open staat voor een IVF-behandeling.

Keuze gezinsuitbreiding

familie drie kinderen vruchtbaarheid vrouwDik Habbema is een van de vormgevers van het model. “Mijn zoon is 35 en veel van zijn vrienden hebben een probleem met beslissen wanneer ze kinderen willen, omdat er zoveel dingen zijn die ze willen doen”.  Voor veel stellen is dit probleem herkenbaar. Ook hangt de keuze voor het moment om te beginnen met kinderen af van inkomen, de stabiliteit van de relatie en de voorzieningen die er voor kinderen zijn.

Lees ook: Deze moeder kreeg 4 kinderen in 9 maanden

Vruchtbaarheid vrouwen

Het model is gebaseerd op de leeftijd van de moeder. De vruchtbaarheid van vrouwen stagneert bij 30 jaar en vermindert sterk na 35 jaar. De leeftijd van de vader heeft meestal minder invloed op vruchtbaarheid, behalve als hij al ver in de 40 is en werd daarom buiten beeld gelaten.

Kans op aantal kinderen zonder IVF-behandeling

Willen jullie een gezin vormen zonder gebruik te maken van IVF dan kan je in de tabel hieronder kijken op welke leeftijd je hiermee moet beginnen voor 50, 75 en 90% kans op realisatie van een gezin met 1, 2, of 3 kinderen. Bij 90% slagingskans moet je voor 1 kind beginnen op je 32e en voor 3 kinderen beginnen op je 23e.

Kans op realisatie

1 kind

2 kinderen

3 kinderen

50%
75%
90%
41
37
32
38
34
27
35
31
23

Bekijk ook dit filmpje: Een zaterdagochtend met en zónder kinderen vergeleken :)

Kans op aantal kinderen met IVF-behandeling

Wanneer je rekening houdt met het ondergaan van IVF-behandelingen, dan kom je op de leeftijden in de volgende tabel uit. Voor een gezin met 1 kind kan je beginnen op je 35ste en met drie kinderen kan je op je 28ste beginnen.

Kans op realisatie

1 kind

2 kinderen

3 kinderen

50%
75%
90%
42
39
35
39
35
31
36
33
28

Bron: New Scientist

Lees ook in welke gemeente de meeste kinderen geboren worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*