Over IJslandse babynamen (inclusief onze favorieten)

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

In onze zoektocht naar mooie, originele babynamen, bedachten we een overzicht te maken met de mooiste IJslandse namen. En reken maar dat daar wat toffe exemplaren tussenzitten! We stuitten ook op nogal wat regels rondom (achter)namen. Interessant!

Namenlijst IJsland

Wist je dit? In IJsland bestaat een Namencomité. Zij hebben een lijst met meer dan 1800 jongensnamen en 1700+ meisjesnamen waar aanstaande ouders uit kunnen kiezen. IJsland doet namelijk erg z’n best om de taal te beschermen. Wil je als IJslander een naam aan je kindje geven die niet op één van die lijsten staat, dan kun je om goedkeuring vragen. De naam moet dan wel aan bepaalde criteria doen: zo moet de naam in de gebruikelijke IJslandse spelling geschreven worden. Verschillende (voor ons) gewone namen werden al afgewezen, zoals Ben, Jennifer en Yasmin. In IJsland is het trouwens niet gebruikelijk om al voor de geboorte een naam voor je kindje te kiezen. Meestal wordt er een goeie naam bedacht als de baby rond de vijf weken oud is. 

Lees ook: de 15 leukste Scandinavische jongens- en meisjesnamen

IJslandse achternamen

En dan nog iets: in IJsland bestaat de ‘achternaam’ van een kind uit de voornaam van de vader, met als achtervoegsel son‘ (zoon) of ‘dóttir‘ (dochter). Een dochter van Jón zal bijvoorbeeld achter haar naam het achtervoegsel Jónsdóttir krijgen, “Jónsdochter”, en een zoon heet dan Jónsson. Interessant hè? Er zijn trouwens wel mensen met een ‘vaste’ achternaam: aan het begin van de 20e eeuw mochten mensen namelijk hun eigen familienaam kiezen. Families die hiervoor hebben gekozen, mogen deze naam altijd houden. En ook voor immigranten wordt een uitzondering gemaakt. 

Meer lezen over IJslandse namen doe je hier.

Onze favorieten

Jongensnamen

Meisjesnamen

Elvar
Hilmar
Ísar
Ingmar
Reynir
Rúnar
Einar
Jón
Oskar
Jónas
Axel
Aldar
Allan
Per
Dalí
Dóri
Sigrún
Lara
Gudrun
Eydís
Ásta
Bryndís
Elva
Silja
Sía
Yrsa
Ylva
Lilya
Elín
Sunna
Lóa
Yrsa

 

warchild geboortekaartje

pooz geboortekaartje axel

fientje geboortekaartje kopie

hipdesign geboortekaartje kopie

Tot slot nog een eervolle vermelding voor een paar namen waarvan we denken dat niet heel veel Nederlanders voor zullen kiezen: Bassi (voor een meisje), de jongensnaam Snorri en de onuitsprekelijke naam Þjóðvarður :)

>> Welke IJslandse naam vind jij mooi? Kies er eentje uit de toegestane lijst met jongensnamen en meisjesnamen en post ‘m hieronder!

7 Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

  Mijn dochter noemt Éydis :)
  Ik had de naam tijdens mijn zwangerschap in een boek gelezen en was direct verkocht!
  En het past natuurlijk ook wel bij haar broers Eneas en Éolas en zus Éowynn

 6. 6
 7. 7

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*