Jaja, gisteren hebben we de hele middag in de schuur gestaan, om onze eigen oliebollen te bakken. Het is inmiddels echt een traditie geworden: keihard de Top 2000 (of Top Serious Request) op de radio, onze oudste kleren aan en bakken maar!
Zelf oliebollen bakken met oud familierecept
We lopen het risico uit het testament geschreven te worden, maar dat hebben we ervoor over: hierbij geven we ons oeroude familierecept voor oliebollen prijs. Jarenlang getest en heerlijk bevonden door tientallen proefpersonen. We staan met deze oliebollen hoog bovenaan onze eigen oliebollentest :) Want hoe leuk is het om je eigen oliebollen te bakken?!
Ingrediënten voor 50 stuks
- 1 kg bloem
- 2 theelepels zout
- 9 dl melk
- 48 gr gist
- 2 eieren
- 200 gr krenten – laten wellen
- 400 gr rozijnen – laten wellen
- 500 gr appelsnippers
Verder heb je nodig:
- Een frituurpan (goed schoonmaken!) (of een andere grote pan met olie en een thermometertje)
- Keukenpapier
- IJsschep (of een jus- of sauslepel)
- Zonnebloemolie
- Theedoek
- Emmer of grote pan
- Bakje met water
Lekker recept voor oliebollen
De voorbereiding (die duurt ong. een half uur)
- Doe 1 kg bloem in een emmer, met 2 theelepels zout. Goed mengen
- Maak een kuiltje in het midden
- Warm 9 dl melk handwarm op
- Doe een klein beetje melk in een schaaltje
- Los hierin de gist op (met een vork)
- In het kuiltje breek je 2 eieren, dit meng je met het gistmengsel, tot het samen met de bloem egaal gemengd is
- Roer het restant van de melk erbij
- Ong. 1 minuut nakloppen
- Krenten, rozijnen en appelsnippers erbij doen en goed doorroeren
- Bedek de emmer met een schone vochtige theedoek en zet deze weg op een warme plek
- Laat ong. een uur rijzen
Hierna begint het bakken, dit duurt ong. drie kwartier:
Verwarm de olie tot 180°C. Schep met de ijsschep (die je elke keer eerst even in de bak water doet) ronde bolletjes uit het gerezen deeg. Laat die in de olie vallen en bak ze goudbruin. Als het goed is, draaien de oliebollen vanzelf om als ze goed zijn aan één kant. Als beide kanten klaar zijn, schep je de oliebol uit de pan in een bak die bedekt is met keukenpapier.
Veel plezier en eet smakelijk!