Dit kan dus: zwanger worden als je al zwanger bent

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Raar maar waar: je kunt zwanger worden als je al zwanger bent. Zo’n bijzondere zwangerschap overkwam de Amerikaanse Julia Grovenburg een paar jaar geleden. Zij was trouwens 1 van de in totaal 11 vrouwen ooit van wie deze bijzondere situatie werd gerapporteerd.

//nl.pinterest.com/pin/420945896394838624/

Zwanger worden als je al zwanger bent

De zeldzame situatie waarin een vrouw tijdens de zwangerschap opnieuw wordt bevrucht, wordt superfoetatie genoemd. Er komt dan een eitje vrij bij een vrouw die al zwanger is. Dit tweede eitje wordt ook bevrucht, waardoor de vrouw simultaan zwanger is. Wat ook kan gebeuren is dat er sprake is van superfecundatie. Hierbij worden meerdere eitjes in eenzelfde ovulatieperiode bevrucht op verschillende momenten. Zo kan het voorkomen dat een vrouw een tweeling van verschillende vaders krijgt.

Julia werd twee keer binnen twee weken zwanger

In 2011 beviel de Amerikaanse Julia Grovenburg uit Arkansas 2 keer op 1 dag, maar niet van een tweeling. Julia was namelijk twee keer binnen twee weken zwanger geraakt. Zij en haar man Todd worstelden al drie jaar met onvruchtbaarheid. Ze ondernamen nog een laatste wanhopige poging om zwanger te raken, voordat ze over wilden gaan op adoptie. Toen bleek dat Julia in verwachting was. Een paar dagen later bleek dat Julia binnen twee weken twee keer zwanger was geworden en dus twee kinderen zou krijgen – die geen tweeling waren. Julia: “We proberen al drie jaar om kinderen te krijgen, maar het lukte steeds niet. We wilden geen vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, omdat we geen tweeling of drieling wilden. Maar nu lacht God als laatste.”

Julia was slechts 1 van de 11 vrouwen van wie ‘superfoetatie’ ooit is gerapporteerd. Deze uitermate bijzondere situatie betekende wel een stressvolle periode voor Julia en Todd. Julia: “Zelfs mijn doktoren wisten niet wat me te wachten stond. Het staat in alle boeken dat je niet zwanger kunt worden, als je al zwanger bent, maar op de een of andere manier ben ik na jaren proberen de uitzondering op de regel geworden. En nu ben ik de trotse moeder van twee kinderen, Hudson en Jillian.’

Bekijk vooral ook even dit filmpje, waarin je antwoord krijgt op de vraag ‘hoe wisten ze dat het geen tweeling was maar 2 verschillende zwangerschappen?’

Bron: Babycenter.com, Nu.nl en AD.nl. // Foto ‘Onderzoek bij dokter’ via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*