Als je pasgeboren baby in je armen ligt, dan ben je ervan overtuigd dat hij je onderzoekend aankijkt. Maar heel lang was niet duidelijk wat een pasgeboren baby tot 2 dagen oud kan zien. Door de laatste technieken te gebruiken hebben onderzoekers nu ontdekt wat een baby écht ziet.
Bewegende beelden
Omdat onderzoek met stilstaande beelden tot nu niets hadden opgeleverd, maakten de onderzoekers filmpjes van gezichten met verschillende expressies. Vervolgens haalden ze alle elementen eruit weg, waarvan ze wisten dat baby’s het niet kunnen waarnemen. Door volwassenen naar de filmpjes te laten kijken, konden ze zo testen of baby’s expressie in gezichten waar kunnen nemen. De filmpjes werden steeds op verschillende afstanden aan de volwassenen getoond; op 30, 60 en 120 centimeter afstand. 30 centimeter is ongeveer de afstand tussen de baby en je gezicht wanneer je je baby op je arm draagt.
Herkenning
Door de reacties die de volwassen gaven, zijn we er nu achter: baby’s kunnen verschillende expressies herkennen als er 30 centimeter afstand is tussen het gezicht van de verzorger en henzelf. Je baby kan dus zien of je blij kijkt, boos, of juist verbaasd. Bij 60 centimeter is nog enigszins verschil waar te nemen, maar bij 120 centimeter afstand kunnen baby’s niet zien wie er voor hen staat. Of baby’s ook kunnen interpreteren wat ze zien, is nog steeds de vraag.
Lees ook over dit onderzoek: dit doen baby’s het eerste uur van hun leven.
Dit is wat je baby ziet:
Illustratie door Professor Bruno Laeng/ UiO.
Bron: sciencedaily.com
Wil je nog meer interessante artikelen lezen? Bekijk dan ook dit: MRI-beelden van een geboorte.