Vijf talen van de liefde van kinderen

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wist je dat er vijf manieren zijn van liefde uiten en liefde ontvangen (vijf liefdestalen) en dat ieder mens vaak één taal het duidelijkst ‘spreekt’? Als jij de eerste taal van je kind spreekt, zal je voorzien in zijn of haar diepe emotionele behoeften. In deze blog leggen we de verschillende talen uit en geven we tips over het ontdekken van de eerste liefdestaal van jouw kind, de manier waarop hij liefde het beste ontvangt, maar ook de manier waarop hij liefde uit.

Vijf talen van de liefde

Dit zijn de vijf talen van de liefde:

1. Lichamelijke aanraking
Onder lichamelijke aanraking wordt niet alleen knuffels en kusjes verstaan. Ook speels in de lucht gooien of op schoot voorlezen vallen hieronder. Het houdt dus elk lichamelijk contact in.

2. Positieve woorden 

Er zijn verschillende vormen van positieve woorden, namelijk tedere en liefdevolle woorden, prijzende woorden, bemoedigende woorden en woorden die leidinggeven.de liefdestalen van peuters

3. Tijd en aandacht 

Tijd en aandacht besteden aan een kind, betekent dat het kind onverdeelde aandacht krijgt; aandacht die echt gericht is op het kind. Doordat kleine kinderen veel verzorging nodig hebben, wordt de tijd en aandacht makkelijk vervuld, maar als kinderen ouder worden, moeten ouders hier echt tijd voor vrij maken.

4. Cadeaus 

Als dit de liefdestaal van je kind is, zal je kind liefde ontvangen door middel van het krijgen van cadeaus. Het geven van cadeaus moet wel een oprechte uiting van liefde zijn en niet een omkoping of uit schuldgevoel, want kinderen voelen dit onderscheid.

5. Dienstbaarheid 

Als kinderen deze taal als hun liefdestaal hebben, ervaren ze de liefde van hun ouders voornamelijk doordat ze zien wat ouders allemaal voor hen doen. Je kan dit laten zien door voor je kinderen te doen wat ze zelf nog niet kunnen.

Wist je dat ieder mens een soort ‘liefdestank’ heeft die gevuld moet worden om lekker in z’n vel te zitten? Kinderen kunnen door alle talen liefde ontvangen en hebben dit ook nodig om hun tank te vullen, maar ze ontvangen het beste door die ene taal die zij het beste spreken. Hoe beter je de taal van je kind leert spreken, hoe beter je zijn of haar liefdestank kan vullen.  En een kind met een volle liefdestank laat zich makkelijker trainen en discipline bijbrengen!

Lees hier over hoe en wanneer je kunt beginnen met grenzen stellen

Hoe kom je achter de eerste liefdestaal van je kind?

Om het wat ingewikkelder te maken: de talen van spreken en ontvangen kunnen van elkaar verschillen. Het kan zijn dat de eerste spreektaal van je kind bijvoorbeeld het geven van complimentjes is, maar dat je kind liefde het beste ontvangt door lichamelijk contact. Houd hier rekening mee als je op ontdekkingstocht gaat. Dit zijn manieren waarop je achter de liefdestaal van je kind kunt komen:

 • Observeer hoe je kind zijn liefde naar jou als ouder uit 

  Krijg je vaak complimentjes of knuffels? Houdt je kind ervan cadeautjes aan jou te geven of vraagt het je vaak om samen iets te doen? Dit zijn allemaal tekenen van de taal die jouw kind het beste spreekt.liefdestalen van kinderen
 • Observeer hoe je kind zijn liefde naar anderen uit 

  Hoe gaat je kind om met vriendjes of vriendinnetjes? Of met opa en oma? Als je dit van een afstandje observeert zie je misschien weer nieuwe dingen die de taal van je kind duidelijk kunnen maken.
 • Luister naar wat je kind het vaakst vraagt 

  Als je kind vaak om bevestiging vraagt, zijn positieve woorden waarschijnlijk zijn eerste liefdestaal. Vraagt je kind vaak om bijvoorbeeld te gaan wandelen, of samen iets te doen, dan is zijn liefdestaal waarschijnlijk tijd en aandacht. Dit geldt ook op deze manier voor de andere liefdestalen.
 • Kijk waar je kind het vaakst over klaagt 

  “Mam, je hebt nooit tijd voor mij!” is een voorbeeld van een kind dat ‘tijd en aandacht’ als eerste liefdestaal heeft. Wat zegt jouw kind vaker? Misschien helpt het om die opmerkingen eens op te schrijven, zodat je een patroon kunt ontdekken.
 • Laat je kind kiezen tussen twee opties 

  Laat je kind kiezen tussen twee manieren waarop u uw liefde kunt tonen. Bijvoorbeeld: “zullen we nu samen een spelletje doen (tijd en aandacht), of heb je liever dat we een nieuw poster voor je kamer gaan uitzoeken? (cadeaus)”. Als je dit vaker doet en je ontdekt een patroon, kan je de liefdestaal van je kind ontdekken.

Tien weken

Als je het lastig vindt om je kind op deze manier te observeren of je komt er niet goed achter, is het een idee om een traject van tien weken te beginnen om achter de liefdestaal van je kind te komen. De bedoeling is dat je je steeds twee weken richt op één liefdestaal en dat je goed observeert wat de reactie van je kind is. Grote kans dat je er tijdens één van die liefdestalen achter komt dat je kind lekkerder in zijn vel lijkt te zitten. Dan zou die taal best eens zijn liefdestaal kunnen zijn!

Wil je meer lezen? Koop hier het boek ‘De 5 talen van de liefde van kinderen’ van Gary Chapman & Ross Campbell, een aanrader!

Lees ook de vorige blog over doorslapen bij baby’s

Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*