Deze 5 ouders krijgen samen één baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Daantje, Dewi, Sjoerd, Jaco en Sean krijgen samen één baby! Hun kindje heeft straks dus 5 ouders, 11 enthousiaste opa’s en oma’s en 21 ooms en tantes. Hoe dat zit, lees je hieronder.

De bevriende koppels Sjoerd (27) & Jaco (35) en Daantje (30) & Dewi (29) kennen elkaar ongeveer tien jaar, en na ongeveer zes jaar werden er toespelingen gemaakt op de mogelijkheid om samen een kind te krijgen. En nu gaat dat daadwerkelijk gebeuren: Daantje kan elk moment bevallen. Inmiddels is in het huwelijk van Sjoerd en Jaco nog een derde persoon aanwezig: Sean (27), een circusartiest uit Australië die nu in Nederland woont. Het is dat de mannen niet ook met Sean mogen trouwen, anders hadden ze dat gedaan, vertelt Sjoerd. Sean zal in ieder geval een volwaardige rol gaan spelen in het ouderschap van hun aanstaande zoon. De vijf hebben het ouderschap namelijk juridisch gelijkwaardig verdeeld. Dewi: “Vijf ouders met gelijkwaardige rechten en plichten, verdeeld over twee huishoudens – dat hebben we zo laten vastleggen bij een notaris in een convenant.”

Wetgeving

Wettelijk gezien is het voor het meerouderschap nog behoorlijk behelpen in Nederland: een kind heeft in ons land maximaal twee juridische ouders. In dit geval hebben ze ervoor gekozen dat Daantje en een van de mannen juridisch ouder is. Dewi: “Dat hebben we zo gedaan omdat er dan in elk huishouden in ieder geval één juridische ouder is, want we verdelen de opvoeding fifty-fifty. Als Daantje en Dewi met hun zoon gaan reizen, moeten ze een officieel formulier meenemen met toestemming van Jaco, omdat de baby zijn achternaam krijgt. Sjoerd vertelt: “De wetgeving is niet gemaakt voor mensen zoals wij, dus je bent voortdurend aan het zoeken naar hoe wij er met z’n vijven het beste inpassen.”

Een naam kiezen

Je zou denken dat het lastig is om keuzes te maken als er zoveel mensen bij betrokken zijn, maar dat lijkt niet het geval. Al voordat Daantje überhaupt zwanger was, hadden ze een voornaam gevonden die iedereen mooi vond. En nu woont het stel nog vijf minuten uit elkaar, maar over een paar maanden wonen ze zelfs onder elkaar! De mannen hebben het huis van de buurman van Dewi en Daantje kunnen kopen. Sjoerd: “Het gaat om het krijgen van een kind, maar ook wel breder om het vormen van een gezin. We hebben natuurlijk twee verschillende huishoudens, maar het voelt wel alsof we één familie zijn. Ik vind het heel mooi dat je je op die manier kan verbinden aan andere personen.”

De bevalling

De baby kan elk moment geboren worden en in principe zullen alle ouders bij de bevalling zijn. Daantje voelt zich daar comfortabel genoeg voor bij iedereen, hoewel dat niet meteen vanzelfsprekend was. Straks tijdens de bevalling heeft iedereen een taak: Sjoerd zal voor eten en drinken zorgen, Sean en Jaco doen waar nodig massages, en Dewi staat natuurlijk haar vrouw bij.

Bron: Vice

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*