Bijzonder babyberoep: de lactatiekundige

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Leuk! We hebben een nieuwe serie, getiteld ‘babyberoepen’. In deze serie vertellen mensen over hun bijzondere babyberoep en geven ze tips aan (aankomende) ouders.

LactatiekundigenVandaag: lactatiekundigen Angelique Dekker (42) en Rufna Alrich (38) van Baby&Borstvoeding. Ze vertellen over bijzondere (emotionele) gebeur-tenissen die ze meemaken en geven ons een inkijkje in hun werkdag.

Groot gezin

Angelique: “We zijn beide van origine kinderverpleegkundige en we hebben de opleiding lactatiekunde gevolgd. Borstvoeding bleek nog complexer, uitdagender en leuker te zijn dan we dachten.” Samen hebben Angelique en Rufna een praktijk, die in september al zes jaar bestaat. Rufna: “We speelden beide met het idee om een eigen praktijk op te zetten maar durfden dit niet goed in ons eentje. Samen hebben we de stap gezet!” De vrouwen hebben ook persoonlijk ervaring met borstvoeding geven: “We hebben allebei een groot gezin met vier kinderen die alle aan de borst zijn geweest, met ook de nodige problemen. ”

Baby en borstvoeding logo

Trots

Wat is er zo leuk aan jullie beroep? Rufna: “Het leukst vinden we om ouders en hun kindje op weg te helpen met de problemen die ze ervaren en ze te sturen in de weg die het beste bij hen past. Het gaat niet alleen over de borstvoeding, maar ook alles daarom heen. En Angelique en ik zijn er trots op dat we samen een goedlopend bedrijf hebben neergezet. We hadden nooit gedacht dat we zo groot zouden worden!”

Werkdag

Angelique: “We hebben de week verdeeld qua telefonische bereikbaarheid. Verder zijn we op vaste dagen inzetbaar voor consulten. Als ik dienst hebt, ziet een gemiddelde dag er ongeveer zo uit: vaak start ik dan op de praktijk met een eerste consult. Daarna blijf ik op de praktijk of ga ik met de auto op pad om moeders in het kraambed te bezoeken. Tussendoor zijn er vaak telefoontjes of berichtjes met vragen van kraamverzorgsters of ouders. We proberen iedereen zo snel mogelijk op weg te helpen en vragen te beantwoorden.”

Vrijheid

Angelique: “Lastig in onze baan is dat het moeilijk is als zelfstandig ondernemer om werk en gezin gescheiden te houden. Je probeert het wel, maar er komt zoveel tussendoor. Soms voel je je daardoor tekort schieten als moeder. Daartegen is er ook weer meer vrijheid om alles zo in te vullen zoals je zelf wilt: vier weken zomervakantie kan nu wel!”

baby stock@babyspreekuur

“Er zijn dagen dat het een compeet gekkenhuis is! Gelukkig kunnen we dan ook het een en ander overdragen aan degene die geen dienst heeft. Ook ’s avonds sturen we nog wat mailtjes (met bijvoorbeeld aanvullende adviezen) en werken we de administratie bij. Een paar keer per maand volgt er in de avond nog een cursus borstvoeding die we presenteren aan aanstaande ouders. Ook zijn we organisator van het drukbezochte mamacafé Leidsche Rijn. En we zijn betrokken bij @babyspreekuur op twitter. Dit team (wij, een kinderarts, verpleegkundige, en een kinderfysio) geeft ouders binnen 24 antwoord op hun vraag.”

Emotioneel

Angelique en Rufna maken veel bijzondere dingen mee: “Enorme vreugde en intens verdriet zijn de momenten die je het meest bijblijven. We hebben al moeders begeleid in het afbouwen van de melkproductie omdat hun kindje was overleden, dat is echt heel intens. Maar ook hebben we moeders begeleid die al op flinke leeftijd met veel toeters en bellen eindelijk een kindje kregen, en dan ook nog met veel ups en downs borstvoeding gaven tot wel twee jaar! Zij waren zo gelukkig!

Tips

borstvoeding baby stockRufna: “Als je van plan bent borstvoeding te gaan geven, volg een goede cursus die bij voorkeur gegeven wordt door een lactatiekundige of borstvoedingsorganisatie. Bereid je voor, zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent. Een beetje ‘know how’ vooraf is erg fijn: borstvoeding is echt iets dat je moet leren, samen met je kindje.”

Lees ook de vorige aflevering ‘bijzondere babyberoepen’, met een interview met een kraamverzorgster. Lees ook de gastblog van Angelique met 5 tips voor als je borstvoeding wilt geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*