Zo bescherm jij je baby tegen de kou

baby winter kou vriezen tips

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Buiten wordt het steeds kouder en de temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Het is daarom belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt doen met jouw kleintje in de kou.

Do’s & Don’ts: jouw baby en de kou

Een (pasgeboren) baby’tje kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. Het is dus van belang om als ouder in de winter extra alert te zijn of je kindje het niet te warm of te koud heeft. Dat de thermometer 3 graden aangeeft, betekent niet dat het buiten ook daadwerkelijk zo aanvoelt. Door een koude wind kan de gevoelstemperatuur lager liggen, dus let erop dat jouw kindje warm aangekleed is.

In de vrieskou naar buiten

Met het koude weer is het heerlijk om buiten te wandelen. Een kwart van de lichaamswarmte van een baby gaat verloren via het hoofdje. Zorg ervoor dat je kindje een mutsje heeft dat ook de oren bedekt. Houd er wel rekening mee dat een baby’tje nog niet lang tegen kou kan, dus zorg ervoor dat je kindje niet te lang in de kou staat staat. Zet de kap van de wagen omhoog en voel voordat je gaat wandelen even waar de wind vandaan komt, zodat je zeker weet dat je niet tegen de wind inloopt. Zo zorg je ervoor dat jouw kindje geen gure wind in de wagen krijgt.

Warme kleding

Als je naar buiten gaat kun je je kindje hetzelfde kleden als jij zelf doet, maar zorg dan wel dat je een winterslaapzak in de wagen hebt. Je kunt de slaapzak van tevoren extra verwarmen door er een kruik in te leggen. Bedenk ook dat jij wandelt en dus beweging krijgt, terwijl jouw kindje stilligt. Dat jij het warm hebt, betekent niet dat jouw kindje het warm heeft. Je kunt tussendoor een warme ruimte opzoeken, zodat je kindje niet te lang wordt blootgesteld aan de kou. Let er dan wel op dat je de slaapzak openritst, want je baby’tje kan het binnen te warm krijgen met een dikke slaapzak.

Lees ook: Slapen bij baby’s – in slaap vallen

Temperatuur in de babykamer

’s Nachts kan de temperatuur in de slaapkamer dalen. Het nekje van je kindje is een goede graadmeter om te checken of jouw kindje het te koud heeft. Voelt het nekje koud aan, dan heeft jouw kindje het waarschijnlijk ook koud. Hetzelfde geldt voor een warm nekje, dan kan het zijn dat jouw kindje het te warm heeft. De handjes van baby’tjes voelen vaak koud aan, dit is dus geen goede graadmeter. Om er zeker van te zijn of je kindje het te koud of te warm heeft, kun je de temperatuur meten. De ideale kamertemperatuur is 20 graden voor een baby’tje tot 8 weken. Na 8 weken is 16 tot 18 graden een goede temperatuur.

Extra tips

  • Een mutsje bedekt alleen het hoofdje van jouw kindje. Smeer het gezichtje van je baby’tje in met vette crème, zodat het niet droog wordt.
  • Warm het bedje op met een kruik, voordat je kindje naar bed gaat.
  • Het is beter om je baby te kleden met meerdere dunne laagjes, dan twee dikke lagen. Zo kun je een laagje uittrekken als het te warm is of als je naar binnen gaat.
  • Neem altijd een regenhoes mee als je naar buiten gaat. Als je baby’tje nat wordt, verliest het extra snel warmte.
  • Doe je kindje niet te vaak in bad tijdens de winter, twee of drie keer per week is voldoende. Gebruik babyolie, zodat het huidje niet droog wordt door het water.

Lees ook: Zo doe je een pasgeboren baby in bad

Bron: Mens en Samenleving, Babyslaapgids

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*