Vaak wakker worden is slechter dan een korte nacht maken

wekker slaaptekort slaapgebrek

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Iedere nieuwe ouder kent het wel; slaaptekort. Artsen van de John Hopkins University onderzochten waar het slaapgebrek vandaan komt en wat daar de effecten van zijn. En wat blijkt, vaak wakker worden ’s nachts is slechter dan een kortere nacht maken.

Vaak wakker worden ’s nachts is slechter dan korte nachten

De artsen lieten 62 vrouwen en mannen naar een slaapkliniek komen, om daar drie nachten te overnachten. De helft van de testpersonen mocht op tijd naar bed, maar werd ’s nachts een aantal keer wakker gemaakt. De andere helft moest later naar bed dan gebruikelijk, maar zij mochten wel doorslapen.

Positieve emoties sterk afgenomen door slaaptekort

De tweede ochtend werd er gekeken naar de mentale toestand van alle testpersonen. Iedereen bleek een slaaptekort te hebben opgebouwd en de positieve emoties waren sterk afgenomen. Maar er was wel degelijk een verschil tussen beide partijen. Het effect bij de doorslapers was 12%, terwijl dit bij de mensen die gebroken nachten hadden wel 31% was. Het effect van gebroken nachten op je gemoedstoestand is dus groter, dan dat van een kortere nachtrust.

Lees ook: Dit wil je als kersverse ouder met slaapgebrek NIET horen

“Voldoende diepe slaap is essentieel voor mentaal herstel”

Eén van de artsen legt uit hoe het komt dat het effect groter is als je meerdere malen wakker wordt: “Als de slaap wordt verstoord gedurende de nacht, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid om alle slaapfasen te doorlopen. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende diepe slaap en dit is essentieel voor mentaal herstel.”

Waar komt dat ochtendhumeur toch vandaan?

De artsen deden onderzoek naar het effect van slaaptekort op de positieve en negatieve emoties. Opvallend is dat slaaptekort alleen effect heeft op de positieve emoties. Emoties als vrolijkheid en geluk vallen weg. Een ochtendhumeur komt dus door het wegvallen van de positieve emoties, waardoor je vooral de negatieve emoties voelt.

Niet doorslapen wel goed voor baby

Maar… níet doorslapen is juist wel goed voor je baby! Lees hier waarom niet doorslapen voordelen heeft voor je baby!

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*