Gastblog door VeiligheidNL. Alle gastblogs van VeiligheidNL lees je hier.
Een tijdje geleden stond er een artikel in het NRC dat Nederland expert is in het voorkomen verdrinking. Ons waterrijke kikkerlandje staat namelijk voorop in zwemonderwijs. Vrijwel ieder kind krijgt zwemles, specifiek gericht op het voorkomen van verdrinking.
Het is verstandig om niet te wachten tot schoolzwemmen (inmiddels niet meer verplicht onderdeel in het onderwijs) om je kind zich comfortabel te laten voelen in het water. Immers: hoe eerder een kind zich in het water kan redden, hoe beter.
Vanaf wanneer babyzwemmen?
Begin op babyleeftijd thuis met het wennen: lekker spetteren onder de douche of in bad. Vanaf ongeveer 3 maanden kun je met je kleintje gaan babyzwemmen in het zwembad. Zo leer je je kindje op een speelse wijze omgaan met water. Het is belangrijk dat je kindje gezond en goed uitgerust is. Ga zwemmen voordat je je kindje voedt, om een volle natte luier te voorkomen. Een half uurtje in het water is voor je baby vaak genoeg.
Drijfhulpmiddelen
Is je kindje iets ouder maar kan hij nog niet zelfstandig drijven? Dan kun je gebruik maken van drijfhulpmiddelen. Maar let wel goed op met het gebruik hiervan. VeiligheidNL: “Drijfhulpmiddelen zijn geen middelen waarmee je verdrinking kunt voorkomen. Dit kan alleen met een reddingsvest. Met bepaalde drijfhulpmiddelen kan je kindje kantelen, houd ze dus altijd heel goed in de gaten!” Meer tips lees je op VeiligheidNL.
Veel waterpret!