5 opvallende feiten over zwangerschap

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Als je zwanger bent, gebeurt er van alles met je lichaam. Maar wist je dat je man ook last kan krijgen van zwangerschapssymptomen? We zetten 5 opvallende weetjes over een zwangerschap op een rijtje.

1. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder ongeveer 20 keer zo groot.

De omvang en het gewicht van de baarmoeder neemt tijdens de zwangerschap sterk toe, tot ongeveer een kilo (zonder de inhoud). Bij het begin van je zwangerschap heeft je baarmoeder de grootte van een kleine peer, en hij groeit door tot ongeveer de grootte van een gemiddelde watermeloen!

2. Steeds meer vrouwen ondergaan een keizersnede

De afgelopen dertig jaar is het aantal keizersnedes in Westerse landen enorm toegenomen. In Nederland steeg het aantal van 5% in de jaren ’80 tot ruim 15% nu, Duitsland en Groot-Brittannië zitten al boven de 20 procent, Verenigde Staten boven de 30 procent en in Italië is het aantal 38%. Dit komt onder andere doordat vrouwen op latere leeftijd hun eerste kind krijgen, maar ook omdat er meer risicofactoren bekend zijn dan dertig jaar geleden.

3. Je voeten kunnen een hele maat groter worden

feet-7861Het hormoon relaxine zorgt er onder andere voor dat de banden en spieren in je voeten verslappen. Daarbij houd je ook meer vocht vast en stijgt je lichaamsgewicht. Dit zorgt ervoor dat de lengte en breedte van je voeten (wat) groter kunnen worden. No worries, een paar maanden na de bevalling zijn je voeten sowieso weer hun normale maat.

4. Er worden meer jongens dan meisjes geboren

Hoewel je op school altijd leert dat de kans op een jongen of meisje 50% is, blijkt dat er toch meer jongetjes geboren worden. Van de 100 baby’s zijn er ongeveer 51 jongens en 49 meisjes. Waardoor dit komt is niet precies duidelijk, maar waarschijnlijk spelen bepaalde hormonen hierbij een rol. Opvallend genoeg zijn er in totaal meer vrouwen dan mannen.

5. De vader kan zwangerschapssymptomen vertonen

Ja, inderdaad, ook mannen kunnen de symptomen van een zwangerschap vertonen. Dit verschijnsel heet couvade, of mannenkraambed. Mannen kunnen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, eetbuien en aan het einde van de zwangerschap zelf weeën. Het woord couvade komt van het Franse werkwoord couver, dat uitbroeden betekent. Men denkt dat het komt door solidariteit met de partner, ambivalente gevoelens voor het vaderschap of door jaloezie.

Lees ook: 15 dingen waar aankomend ouders onnodig bang voor zijn. En: 5 vreemde feiten over zwangerschap die je nog niet wist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*