20 beginnersfouten bij het krijgen van je eerste kind

jonge ouders pasgeboren baby beginnersfouten

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Fouten maken we allemaal, zeker als we enthousiast zijn over ons pasgeboren kindje en misschien een tikkeltje overbezorgd zijn. Deze 20 beginnersfouten herken je waarschijnlijk wel.

20 vergissingen die elke nieuwe ouder maakt

1. Speelgoed kopen vóór de geboorte van je baby
Al lopend door de winkels zie je van alles wat écht heel leuk is voor je baby, maar vergis je niet: je hebt voor de eerste maanden niet zoveel speelgoed nodig. Bovendien krijg je vaak van je kraamvisite leuke knisperboekjes en rammelaars.

2. Te veel luiers in maatje 1 kopen
Uit voorzorg neem je luiers in huis, zodat je deze in de eerste weken niet hoeft te kopen. Maar hierbij denk je er niet aan dat je baby snel uit de luiers groeit. Luiers in maatje 1 draagt je baby waarschijnlijk maar 1 week.

3. Te veel kleine kleding aanschaffen
Wat zijn ze leuk: al die mini-babykleertjes! Maar ook hiervoor geldt: je baby groeit er zo uit. En van je bezoek zal je ook nog wel het een of ander krijgen.

4. Vergeten om deze luiers en kleding mee te nemen
Als je wat onderneemt buitenshuis is het echt nodig om luiers en extra kleding mee te nemen. Kleine baby’s maken zich overal vies en dan wil je wel luiers en kleding bij je hebben!

5. Een dure luiertas kopen
Je wilt een luiertas die lang mee kan, maar daarbij vergeet je dat hoe duur of mooi je luiertas er ook uit ziet, hij binnen mum van tijd naar babymelk ruikt.

6. Te veel kraamvisite uitnodigen
Als de kraamhulp er nog is, kan het fijn zijn om dan de kraamvisite al te ontvangen. Maar denk er ook aan dat je ook zelf weer tot rust moet komen en dat jullie je eigen ritme moeten ontwikkelen. Wennen aan de baby in huis kost tijd. Als je kraamvisite krijgt, vraag dan of ze ergens mee kunnen en willen helpen (bijvoorbeeld door eten mee te nemen).

7. Je kindje wakker maken voor je kraamvisite
Natuurlijk is het leuk om te laten zien hoe schattig je kindje is en ook de kraamvisite zal het heel leuk vinden als ze de baby wakker zien. Maar haal je kindje niet steeds uit zijn slaap, zo verstoor je zijn slaapritme.

Lees ook: de 10 geboden voor kraamvisite.

8. Te veel aandacht besteden aan je huilende baby
Natuurlijk moet je je kind niet lang laten huilen, maar op elk kikje reageren is wel het andere uiterste. De meeste baby’s maken geluid als ze uit een diepe slaap komen, maar slapen daarna uit zichzelf weer goed in. Niet elk huiltje betekent dus dat je kind wat nodig heeft.

9. Je baby altijd willen vermaken
Lekker met je baby spelen is natuurlijk helemaal oké. Maar zorg wel voor een goede balans, want je kindje moet ook leren om zichzelf te vermaken. Als je kind zich verveelt en je aandacht vraagt door te huilen, is het daarom soms goed om pas wat later te reageren, zodat je kind de kans krijgt om zelf een bezigheid te vinden.

10. Uitgaan van het ergste
Bij je eerste kindje ben je vaak wat overbezorgd. Logisch, want je wilt het niet op je geweten hebben dat er iets mis is en jij het niet hebt opgemerkt. Maar gelukkig betekent niet elk kuchje een longontsteking!

11. Met je baby spelen voor het slapengaan
Als je voor je je baby in bed legt nog even gaat ravotten, is het logisch dat hij niet snel in slaap valt. Je bent je er misschien niet van bewust, maar je maakt je kind helemaal hyper.

12. Lang opblijven zonder goede reden, terwijl je baby slaapt
Van een avondje lang opblijven krijg je de volgende dag weer spijt. Eerder naar bed gaan, maakt je nachten langer. Als jij meer slaap krijgt, kan je beter reageren op je kindje en je partner en dit heeft ongemerkt veel invloed op hoe jou baby op jullie reageert.

Lees ook alles over doorslapen bij baby’s.

13. De nagels van je baby knippen na de geboorte
In de baarmoeder groeien de nagels van je babytje al. Als je baby geboren wordt, heeft je kindje misschien al lange nagels. Maar ga de nagels niet direct knippen, want de nagels zitten dan nog vast aan de vingers waardoor het kan gaan bloeden als je gaat knippen.

14. De nagels van je baby knippen als je baby wakker is
De nagels van je baby knippen als deze wakker is, klinkt misschien erg logisch. Maar vergeet niet dat het voor een kind geen pretje is als zijn nagels geknipt worden. Als je tijdens het slapen van je baby zijn of haar nageltjes knipt, maak je het jezelf veel gemakkelijker. Of misschien werkt het nog wel beter om een nagelvijl voor baby’s te gebruiken.

15. Na het voeden van je baby je baby boven je hoofd vasthouden
Zorg ervoor dat je dit níet doet: als je je baby gevoed hebt, je kindje in de lucht houden. Je baby zal het misschien grappig vinden, maar grote kans dat het eindigt met een grote kledder babymelk op je hoofd doordat je baby spuugt.

16. In reclames trappen van spullen die je niet nodig hebt
Geloof niet alles wat je hoort. Geen adviezen van andere mensen, maar ook geen reclames. Als je alles koopt waarvan gezegd wordt dat het goed is voor je baby, ben je zo een hoop geld kwijt. En die handige gatget gebruik je waarschijnlijk na de eerste keer helemaal niet meer.

knuffel baby17.  Maar 1 exemplaar van het lievelingsknuffeltje van je baby hebben
Als je baby een middagje naar opa en oma gaat, zal het vaak gebeuren dat je óf zelf de knuffel vergeet, óf dat het bij opa en oma blijft liggen. Als je eenzelfde knuffeltje hebt, scheelt dat een hoop babytranen.

18. Alles samen met je partner willen doen
In de eerste week voelt het fijn om voor de zekerheid alle verzorging van de baby met z’n tweeën te doen. Zo maak je minder fouten. Maar als je hier lang mee doorgaat, kom je zelf niet meer tot rust. Verdeel de taken en vertrouw erop dat je partner ook doet wat goed is.

19. Alles onder controle willen hebben
Je hebt niet alles onder controle. Er gebeuren dingen die je niet voorzien had. Je zult je baby misschien van de bank laten rollen of er te laat achterkomen dat je geen babyvoedsel in huis hebt. Maar je kan je angst voor fouten je niet laten beheersen, anders ga je eraan ten onder.

20. Jezelf wegcijferen
Een goede ouder doet zijn uiterste best voor zijn kind, maar neemt ook tijd voor zichzelf. Neem in elk geval elke dag een uur waarin jij jouw ding kan doen. Dat uurtje heb je hard nodig. Als jij lekker in je vel zit en ontspannen bent, geef je dit ook door aan je baby.

Lees verder: onwetende vader van een tweeling schrijft komische blog.

9 Comments

  1. 1

    Doordat ik deze ‘tips’ van iedereen voor de geboorte van onze dochter kreeg, moesten wij een dag na de geboorte kleinere luiers en kleding halen. Niet alle baby’s zijn binnen een week uit maatje 50

  2. 5
  3. 6

    “8. Te veel aandacht besteden aan je huilende baby”

    Er bestaat niet zoiets als ‘te veel aandacht’. Volg je gevoel. Hier is geen onderbouwde regel of richtlijn voor.
    Onbegrijpelijk dat dit hier nog in staat. Het roept een consultatiebureau jaren 70 gevoel bij me op. Tegenwoordig is de visie op baby’s gelukkig veranderd. We weten nu dat reageren op je kindje vanuit je moedergevoel nooit verkeerd is. Het draagt bij aan een veilige hechting met je kindje en dat is belangrijker dan opvoedkundige modegrillen.

  4. 7

    Ik ben net oma geworden van een kleindochter..ik maar niemand mag de baby vasthouden omdat het nog geen weerstand heeft?… ik ben zelf 44 en laatste kind dat ik kreeg is nu 15 jaar.. hand tot hand ben ik ook niet voor en als het slaapt lekker in die ritme houden. Maar dit vind ik heel vreemd. Heeft iemand een antwoord hier op..

    • 8

      Een begrijpelijke reactie, als oma wil je graag je kleinkind vasthouden. Toch kiezen sommige ouders ervoor om in de eerste weken na de geboorte de baby alleen zelf vast te houden. Ze doen dit meestal niet om de weerstand, maar om de prikkels. De baby moet al aan zoveel tegelijk wennen en daarom vinden sommige ouders het fijn de prikkels de eerste weken te beperken. Wat betreft weerstand: wanneer je een (verkoudsheid)virus draagt, of een ziekte hebt (gehad), is het natuurlijk niet handig om bij baby’s in de buurt te komen. Baby’s hebben inderdaad een lagere weerstand. Ons advies: wacht de eerste weken af en ga daarna een open gesprek waarom je dochter de keuzes maakt die ze maakt. Dat kan wederzijds begrip stimuleren.

  5. 9

    Ik heb de tips gelezen, zwanger van mijn vierde kindje, moeder van drie pubers.
    Zelf vind ik de tips logisch, maar niet voor kersverse ouders, indien ze de tips letterlijk nemen…
    Tip 11 vind ik niet bedoeld voor pasgeborenen, daar speel je niet wild mee

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*