Voedingscoach Amber Albarda is hoogzwanger: “Zoete recepten zijn nu favoriet.”

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Amber Albarda is voedingscoach en schrijver van boeken als ‘Gezond trakteren’ en ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig‘. Daarnaast is ze gezonde mama en chocoladeliefhebber. Over een paar weekjes verwacht Amber haar derde kindje. We interviewden haar over haar zwangerschap en Amber gaf ons een belangrijke voedingstip voor zwangere vrouwen!

Wie is Amber?

Amber AlbardaAmber is als voedingscoach voortdurend bezig met eten. Ze organiseert workshops, spreekt op events en schrijft boeken. Ze is momenteel bezig met een boek over gezond zwanger zijn, waar ze na de bevalling flink hard aan wil schrijven. De interesse voor voeding ontstond nadat ze een paar jaar geleden ziek werd. Het bleek dat ze een auto-immuunziekte had. Haar lichaam was na jarenlang slecht eten, stress en weinig slaap behoorlijk van slag. Door de doktoren kreeg ze een andere kijk op voeding en mede door haar gezonde eetgewoontes heeft Amber nu geen klachten meer. Ze dacht ‘Dit moeten meer mensen weten’ en nu houdt ze zich fulltime met dit onderwerp bezig. Ze krijgt ontzettend veel reacties op haar werk. Amber: “Mensen bedanken me, ze voelen zich goed en vertellen over gezondheidsproblemen of allergieën die zijn verdwenen. Dat zijn ontzettend leuke reacties, daar doe ik het voor!”

Amber over de zwangerschap

Amber: “Ik voelde me al een tijdje onverklaarbaar moe, en toen iemand voor de grap vroeg ‘Ben je soms zwanger?’ dacht ik daar op mijn veertigste niet direct aan.” Toch bleek ze in verwachting te zijn! Ergens eind maart is Amber uitgerekend en krijgen haar kinderen Finn (2) en Grace (3) een zusje. “Ik heb gelukkig een voorbeeldige zwangerschap. Het is anders dan mijn andere zwangerschappen omdat ik er iets minder bij stil sta: er zijn nu twee kleintjes die ook aandacht willen. Maar ik blijf het iets magisch vinden: de band die ik opbouw, het intieme dat ik haar voel schoppen en dat ik me afvraag hoe ze eruit zal zien…”

Amber: “Ik blijf zwanger zijn iets magisch vinden!”

Wat vind je niet zo leuk aan je zwangerschap?

“Nou, het werk gaat gewoon door. Laatst moest ik als ambassadeur op de foto voor EkoPlaza. De boodschap was ‘feel good’, maar ik voelde me opgezwollen en was ontzettend zwanger. Dan is het best lastig om leuk en slank op de foto te staan. En wat er laatst gebeurde… Ik gaf een lezing op de Gezondheidsbeurs, en toen hadden mensen in het publiek gezegd ‘Moet zij over voeding praten, zij is tonnetje rond!’ Die hadden niet begrepen dat ik zwanger was en dachten dus dat ik te veel patat had gegeten!”

Amber AlbardaZijn er dingen die je zwangere vrouwen aanraadt?

Amber: “Ik raad iedereen aan om suiker te laten staan en veel goede vetten te eten, want die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Door de zwangerschap voelen veel vrouwen zich vaak niet slank en omdat ze bang zijn om aan te komen laten ze ook de goede vetten staan, terwijl de baby die juist zo hard nodig heeft. Dus eet bijvoorbeeld wilde zalm, hennepzaad- of lijnzaadolie en lekker veel avocado’s. En door de borstvoeding verlies je de eerste acht weken veel zink, dus ik raad ook zinktabletjes aan naast je goede voeding.”

Heb je momenteel een favoriet recept?

“Zoete recepten zijn nu favoriet, dat heeft waarschijnlijk met mijn zwangerschap te maken. Het is voor mij nu echt een sport om allerlei lekkere dingen te maken die toch gezond zijn. Ik heb onlangs een recept voor brownies en een lekker dessert gedeeld op mijn Facebookpagina. En ik vind het best vervelend dat ik de hele tijd trek heb in pasta en kaas: er zijn gezondere dingen… Ik eet geen tarwepasta, ik ga voor speltpasta of boekweitpasta, maar liever eet ik minder bewerkte producten als bruine rijst of quinoa. En qua kaas houd ik het op geitenkaas, dat is weer makkelijker verteerbaar dan koemelkkaas. Maar weet je: ik eet gewoon alles met mate, dan is het in orde.”

 

Als de baby er straks is, waar ga je dan op letten?

Amber: “Ik blijf biologisch eten, lekker veel groenten. Qua verzorgingsproducten voor de baby ga ik voor zo natuurlijk mogelijk. Ik kijk altijd op de ingrediëntenlijst om te zien wat er precies in het product zit. Als het niet natuurlijk genoeg is, koop ik het niet. Je hebt eigenlijk helemaal niet zoveel nodig. Een pasgeboren baby hoeft bijvoorbeeld echt niet elke dag in bad. En shampoo is ook niet nodig: warm water is voldoende. Tenzij het haar echt vies is, dan kun je een natuurlijke, liefst biologische babyshampoo gebruiken. In plaats van billendoekjes gebruik ik warm water met watjes. Als je ziet wat er allemaal in billendoekjes zit… Babyhuidjes zijn echt zeefjes. Ónze huid neemt al 60% op van wat we opsmeren en bij baby’s is dat nog veel hoger. Veel mensen staan hier niet bij stil. Logisch, want we vertrouwen erop dat het goed zit. Ik wil in mijn boek meer over dit onderwerp schrijven, want ik vind het belangrijk dat mensen hier over nadenken. Als je deze kennis hebt, kun je als ouder een goede keus maken.”

Slimme baby’s

Tot slot nog een tip voor zwangere vrouwen van Amber: “Voor tijdens de zwangerschap raad ik lecithine-korrels, granules of poeder aan. Dit kun je bijvoorbeeld door de yoghurt doen, of in sauzen of de soep. Dat is heel goed voor de ontwikkeling van het brein van de baby – en wie wil er nou geen slimme baby’s?”

Lees ook ons interview met fotografe Marjolein. Zij fotografeert te vroeg geboren kindjes.

Foto ‘Zwangere vrouw aan het koken’ via Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*