Is mijn kind linkshandig?

linkshandig baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Is je baby een jongetje of een meisje? Welke kleur ogen heeft het? Lijkt je kind meer op jou of op je partner? Elke ouder is nieuwsgierig naar de eigenschappen van zijn of haar kind. Maar sommige vragen blijven de eerste jaren nog onbeantwoord. Bijvoorbeeld: is je kind links- of rechtshandig?

Wanneer weet ik of mijn kind links- of rechtshandig is?

Al in de baarmoeder laten baby’s voorkeur voor links of rechts zien. Foetussen zuigen het vaakst op hun rechterduim. Heb je een echo en zuigt je baby op zijn linkerduim, dan kan dat een teken zijn dat je baby links is. Toch duurt het meestal ongeveer 4 tot 5 jaar tot de voorkeur helemaal ontwikkeld is.

Tot 1 jaar

Als kinderen jonger zijn dan 1 is het normaal dat ze beide handen gebruiken om de wereld te ontdekken. Bij simpele taken zullen ze soms wel een voorkeur hebben voor een bepaalde hand, maar als het gaat om spelen met speelgoed, zullen ze dit met alle twee de handen uitproberen. Merk je dat je baby een arm helemaal niet gebruikt, dan is het handig om naar de dokter te gaan, om te controleren of de spieren goed werken en uit te sluiten dat je baby pijn heeft aan deze arm.

Lees ook: liefdesbrief aan de vader van mijn kind

Peuters en kleuters

Bij de meeste kinderen wordt het rond hun tweede of derde jaar duidelijk aan welke hand ze de voorkeur geven. Rond die leeftijd kan je op zoek naar signalen die erop wijzen dat je kind linkshandig is. Pakt je kind zijn lepel bijvoorbeeld steeds met links vast, dan kan het zijn dat je kind links is. Bij een heel aantal kinderen ontwikkelt zich pas een voorkeur voor links of rechts als ze op de basisschool zitten. Op het moment dat ze actief bezig gaan met knippen en schrijven, gaan ze vanzelf leren welke hand voor hen het fijnst werkt.

linkshandige baby

Kans op linkshandigheid

Hoe meer linkshandige mensen je in je familie hebt, hoe groter de kans dat je kind linkshandig zal zijn. Onderzoekers zochten uit hoe linkshandigheid in verband staat met het links of rechts zijn van de ouders. Dit is wat zij vonden:

 • Zijn jij en je partner rechtshandig? Dan heb je 9% kans op een linkshandig kind.
 • Ben jij linkshandig en je partner rechtshandig? Dan heb je 16% kans op een linkshandig kind.
 • Is je partner linkshandig en jij rechtshandig? Dan heb je 12% kans op een linkshandig kind.
 • Zijn jullie beide linkshandig? Dan heb je 20% kans op een linkshandig kind.

Meer dan de helft van de linkshandigen kent niemand in zijn familie die ook linkshandig is.

Lees ook: Alles over zindelijk worden

9 aanwijzingen dat je kind linkshandig is

Waar moet je op letten om te weten te komen of je kind linkshandig is? Bij simpele taken zal je kind steeds vaker een hand gebruiken; links of rechts. Bij lastige taken, zoals spelen met Lego, gebruiken kinderen nog lang beide handen. Wil je toch weten of je kind rechts- of linkshandig is? Linkshandige baby’s zullen vaker:

 • Met de linkerhand naar eten grijpen
 • Op de linkerduim zuigen
 • Hun rug naar links draaien
 • Met de linkerhand een knuffel vasthouden.

linkshandig kindje

Linkshandige peuters en kleuters zullen vaker:

 • Met de linkerhand bestek vasthouden
 • Met links tekenen
 • Stabieler op hun linkervoet staan
 • Een bal weggooien met links
 • Spullen van je aannemen met de linkerhand.

Ben je nieuwsgierig: pak dan een speeltje of snoepje en bekijk met welke hand je kind het aanneemt. En houdt dit de komende keren dat je dit doet steeds in de gaten. Pakt je kind steeds spullen met links aan? Dan heb je grote kans dat hij linkshandig wordt.

Bron: Sacrey, L.R., Arnold, B., Whishaw, I.Q., & Gonzalez, C.L.R. (2013) Precocious hand use preference in reach-to-eat behavior versus manual construction in 1- to 5-year-old children. Developmental Psychobiology, 55 (8), 902-911. doi:10.1002/dev.21083

Lees ook: Laat ik mijn kind sap of water drinken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*