Niet doorslapen heeft voordelen voor je baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Nieuwbakken ouders opgelet, dit zou je vannacht weleens tot troost kunnen zijn: niet doorslapen heeft voordelen voor je baby! Wrijf de slapers dus maar uit je ogen en ontdek wát die voordelen dan precies zijn…

Slaapobsessie

Wat blijkt: baby’s zijn niet gemaakt om langere periodes door te slapen, zo vertelt professor zuigelingenzorg Peter Fleming in de krant De Morgen. Dat lange slapen heeft voor hen geen voordelen, integendeel zelfs! Eigenlijk is de gedachte dat baby’s de hele nacht door moeten slapen een uitvinding van de 20e eeuw. Volgens Fleming heeft de huidige maatschappij een slaapobsessie en zijn de nachtrust-verwachtingen compleet onrealistisch. Babytjes zijn over het algemeen het liefst wakker en alert tussen 18.00 en 24.00 ’s nachts, omdat hun ouders dan minder afgeleid (horen te) zijn en ze dan dus veel meer aandacht krijgen van hen. Professor Fleming vertelt dat dit compleet normaal en ook zinvol is, maar dat dit niet in onze 21e-eeuwse verwachtingen past.

Bioritme ontwikkelen

In de baarmoeder krijgen kindjes het slaaphormoon melatonine, maar eenmaal buiten de buik moeten baby’s plotseling een eigen slaappatroon ontwikkelen. Dus ja, dat kost tijd. Kindjes kennen het verschil tussen dag en nacht nog niet, en de slaapcycli zijn een stuk korter dan bij volwassen mensen. Het duurt minstens vier maanden voordat een baby een bioritme heeft, maar sommige deskundigen zeggen dat dit proces pas echt voltooid is als het kind naar school gaat.

Voordelen van niet doorslapen

Maar goed, we zaten dus te wachten op de voordelen van niet doorslapen. Hier komen ze: uit onderzoek blijkt dat er een sterke link is tussen een betere ontwikkeling (vooral op het vlak van intelligentie) en nachtelijke verzorging. Dit wordt onder ander verklaard door de constantere stroom van voedingsstoffen naar het brein (die dus niet wordt onderbroken voor zeven uur of meer). Ook blijkt dat baby’s die dichtbij hun ouders verblijven en wiens behoeftes ook ’s nachts worden bevredigd meer empathie hebben en minder vatbaar zijn voor depressie.

Studies wijzen uit dat er een sterke link bestaat tussen een betere ontwikkeling, zeker op vlak van intelligentie, en nachtelijke verzorging. De constantere stroom van voedingsstoffen naar het brein, die niet onderbroken wordt voor zeven uur (of langer), doet dus wonderen voor je kind. Verder blijkt uit onderzoek dat baby’s die dichtbij hun ouders vertoeven en wiens noden de klok rond beantwoord worden, meer empathie hebben, minder vatbaar zijn voor depressie en beter in zelfregulering. Baby’s langdurig laten huilen, zorgt daarentegen voor onnodig en ongezond veel stress. Als je weer eens ’s nachts je bed uit moet om je kleintje te troosten, mag je dus weten dat je meewerkt aan de ontwikkeling van een gerust en gehecht kindje, dat op termijn zelf troost kan vinden en slaap juist enorm gaat waarderen (net als zijn of haar ouders:))

5465559773_890c2024e8_b

Lees ook- slapen bij baby’s: doorslapen

Co-sleeping

De professor raadt aan om je kind dicht in de buurt te laten slapen. “De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd of abnormaal zou zijn, is gewoon onzin. Ongeveer negentig procent van zuigelingen op deze wereld slaapt zo, en sinds duizenden jaren is het in feite de norm.” Baby’s zijn door de hele geschiedenis heen altijd dicht bij hun moeders geweest. Omdat ze overal werden meegedragen, stonden ze voortdurend in contact (vooral met hun mama’s). “Baby’s slapen ook in een draagdoek wanneer dat nodig is en worden vanzelf weer wakker wanneer het moet. Voor ontelbaar veel kinderen op deze aardbol is dat vandaag nog steeds het geval. Bij zuigelingen die constant bij hun moeder zijn, is de obsessie met doorslapen gewoon onbestaand,” aldus Fleming.

Maximaal contact

Natuurlijk is zoiets voor (voltijd) werkende ouders geen optie, maar Fleming raadt aan om dan voor de gulden middenweg te kiezen: door voor maximaal contact te gaan op de momenten dat het wél kan, maak je al veel goed. Het echte probleem ligt dus niet bij de natuurlijke slaapcyclus van baby’s, maar bij de keiharde druk die op ouders wordt gelegd om een “goede” slaper te hebben.

Foto bovenaan: “cry-baby” door Beth, foto daaronder: “mother & newborn sleeping” door David J. Laporte, beide: CC2.0 licentie.

Bron: De Morgen

Bekijk ook dit filmpje: slapen met je baby = niet slapen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*