25 dingen om met je baby te doen zonder veel geld uit te geven

speeltuin uitjes peuters baby gratis

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Als je een baby hebt en iets wilt doen, hoeft dat zeker niet veel geld te kosten. Wat vind je van de volgende ideeën?

Uitjes voor elke dag

  1. Ga naar de kinderboerderij bij jou in de buurt. De meeste kinderboerderijen zijn gratis. Je kunt niet alleen samen naar de dieren kijken, maar vaak is er ook eens speeltuintje.
  2. Zoek een leuke speeltuin op. Kijk eens wat verder weg dan jouw wijk. Misschien is er wel een leuke waterspeeltuin in je stad die ook voor kleintjes heel leuk is.
  3. Maak een wandeling. Een rondje lopen is eigenlijk altijd leuk. Je kind ziet allemaal andere dingen dan normaal. Door dingen te benoemen, leert je baby ook nog eens veel over de wereld.
  4. Regel een speelafspraak. Al vanaf een aantal maanden kan je een babyvriendje of vriendinnetje laten komen. Leg de baby’s naast elkaar neer, zodat ze elkaar kunnen zien. Het is niet alleen gezellig voor de baby’s, maar ook voor de ouders die gezellig kunnen kletsen.
  5. Ga naar een park. Een park, of stuk natuur kan heel interessant zijn voor kinderen. De vogeltjes, eendjes en andere diertjes zijn leuk om te bekijken.
  6. Ga naar de bieb. De bibliotheek heeft allerlei leuke boekjes voor baby’s en peuters. Voelboekjes, prentenboekjes en boekjes met geluidjes; leuk om met je baby te lezen.
  7. Bezoek de markt. Door alle verschillende stofjes in kledingkramen, de verschillende geuren van eetkramen en door alle mensen is de markt een groote belevenis voor baby’s. En jij kunt snel wat boodschappen doen.
  8. Maak een fietstochtje. Met je baby voorop de fiets kan hij of zij veel zien en genieten van alle nieuwe dingen die er te zien zijn.
  9. baby heemtuin moestuin fruit uitjePluk eten in een heemtuin, boomgaard of moestuin. In veel gebieden is er wel een plaats te vinden waar je gratis zelf fruit, kruiden of groenten kan verbouwen en plukken. Leuk voor nieuwsgierige peuters.
  10. Organiseer een picknick. Of het nu stralend weer is of niet, een picknick kan je altijd houden. In het park met zonnig weer, of op de vloer van de kinderkamer bij slecht weer. Voor de kleintjes heel leuk.
  11. Ga naar het treinstation. Als je in de stad woont is er altijd wel een treinstation in de buurt. Leuk voor jongetjes die geïnteresseerd zijn in auto’s, motors en treinen.

Speciale uitjes

 1. t Klauterwoud in Oisterwijk. In deze natuurspeeltuin in de buurt van Tilburg kunnen de kinderen lekker klimmen en klauteren. Alles is erop gericht om de fantasie te prikkelen. Er is een rots om op te klauteren en er zijn wilgenhutten waar je in kan verstoppen. Bij het ’t Klauterwoud is ook een restaurantje waar je wat kan drinken of eten.
 2. Waterspeeltuin Vondelpark. In het middel van het Vondelpark in Amsterdam is een rond ondiep badje voor kleintjes. Eromheen is gras, een speeltoestel en een zandbak. Neem je picknickkleedje mee en geniet zelf ook.
 3. Bezoekerscentrum Tenelleplas. In Rockanje kan je met je baby en peuter naar het bezoekerscentrum Tenelleplas gaan. Voor peuters en kleuters is er een Kabouterpad waar ze allemaal opdrachten kunnen doen, zoals ringgooien zingen en bladeren zoeken. De materialen hiervoor zitten in een kabouterkist op een bolderkar.
 4. Drielandenpunt. Het drielandenpunt in Vaalst heeft niet alleen een prachtige omgeving, maar ook kan je met je kind gratis naar de speeltuin, picknickweide en het nieuwe waterspeelplein.
 5. Fort Drakensteijn. Fort Drakensteijn ligt in het Prinses Breatrixpark in Schiedam. Dit is geen echt fort, maar heeft wel een super leuke speeltuin, heemtuin en kinderboerderij.
 6. Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man. Het natuurcentrum in Weert biedt allerlei activiteiten en is ook leuk om je peuter mee heen te nemen. In de aaigang kan je kleintje alle opgezette dieren zelf aaien.
 7. Geitenboerderij Ridammerhoeve. De op de geitenboerderij kan je geiten en andere boerderijdieren aaien en soms zelf verzorgen. De lokatie is in het Amsterdamse Bos. Ga je met meer kinderen? Voor 2 euro is kan je een flesje melk voor de geitjes, brokjes voor de andere dieren en een softijsje krijgen.
 8. Vertelacademie Utrecht. De bibliotheek van Utrecht organiseert regelmatig verhaalfeesten, waarbij elk kwartier een verhaal wordt verteld door studenten van de Verhaalacademie. Leuk om met je kleuter heen te gaan.
 9. Ballorig. Ballorig is een groot indoorspeelparadijs voor kinderen die in meerdere plaatsen te vinden is. Ouders en begeleiders boven de 16 jaar zijn gratis en voor kinderen boven de 1 jaar kost het maar 7 euro. Kom je op een peuterochtend, dan is het nog goedkoper.
 10. Juttersmu-ZEE-um. Een bezoekje aan het strand in Zandvoort kan je goed combineren met een gratis bezoekje aan het Juttersmu-ZEE-um. Hier vindt je allerlei leuke spulletjes die zijn aangespoelt op het strand. Voor peuters zijn er een kijkdoos, kleurplaten en tastkastjes. Ook kan je kijken naar de vissen en dieren in de aquariums.
 11. Ambachtscentrum Goes. In dit ambachtscentrum staan allerlei knusse huisjes rond een marktplein. In de huisjes laten mensen hun eigen ambacht zien. Van het maken van fluiten tot prenten knippen en kaarsen maken. Verder is er een speeltuin, kinderboerderij, midgetgolfbaan en boomgaard waar je kunt wandelen.
 12. Atractiepark De Goudvis. In dit atractiepark met 3 overdekte speelparadijzen en een grote buitenspeeltuin kunnen volwassenen gratis naar binnen, kinderen van 1 jaar voor 3,75 euro en kinderen van 2 jaar en ouder voor 7,50 euro. Geen geld voor een hele dag speelplezier in Sint Maartensdijk.
 13. Muzeumdorp Orvelte. Het oude museumdorpje heeft allerlei oude huisjes met attracties om te bekijken. Voor sommige attracties moet je een klein bedrag betalen, maar andere kan je gratis bekijken. Kinderen kunnen zich verkleden als Ot of Sien.
 14. Blotenvoetenpad. Peuters willen altijd alles voelen. Met blote voeten over verschillende ondergronden lopen is voor hen een hele beleving. En voor jou natuurlijk ook. Je kunt op verschillende plekken in Nederland blotevoetenpaden vinden.
 15. Koperen Ezel. Op deze kinderboerderij kan je niet alleen dieren aaien en spelen in de binnen- of buitenspeeltuin, of naar de skelterbaan, maar tegen betaling kan je ook een ezeltocht maken.

One comment

 1. 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*