Hoe Birmezen aan hun naam komen

myanmar naam

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Hoog in de lucht tussen Singapore en Myanmar werd afgelopen maand een baby’tje geboren. De moeder was zo blij dat alles goed gegaan was, dat ze haar baby’tje naar vliegtuigmaatschappij Jetstar Asia vernoemde: Saw Jet Star. Raar? Of toch niet?

Birmese naamgeving

Het jongetje, dat uit Myanmar komt, zal een unieke naam hebben. Toch is de keuze voor de naam niet helemaal vreemd voor inwoners van Myanmar. Hun naam heeft vaak een betekenis van iets concreets. Bijvoorbeeld zon, als de dag van de bevalling zonnig was, goud voor een oudste kind, bloem voor een meisje, of leeuw als het een sterke baby is. Daarbij komt ook dat de grootste bevolkingsgroep, de Birmezen, hun kind oorspronkelijk de naam van de dag mee gaven.birmese naam

Dag van de geboorte

Weet jij op welke dag van de week je geboren bent? Voor Birmezen, de hoofdbevolking van Myanmar, is dat superduidelijk. Je hoeft alleen maar een naam te horen en je weet op welke dag die persoon geboren werd. Het is de gewoonte om het kind de naam van de geboortedag mee te geven. Wordt de baby op zondag geboren dan is het een Ohn, Aye, Ee, of Aung. Maar laat de baby nog een paar dagen op zich wachten en wordt het op woensdag geboren, dan is het een Lin, Win, Hla of Yee. Zo kan je aan de naam van een persoon zien op welke dag hij geboren is.

Maandag: Kyaw, Khin, Kyin, Kyi, Ngway
Dinsdag: San, Sann, Su, Soe, Nyi, Nyein
Woensdag: Lin, Win, Hla, Yee
Donderdag: May, Ba, Mya, Maung, Myint, Myo
Vrijdag: Than, Thein, Thaung, Thinn, Han
Zaterdag: Yin, Tun, Nu, Nwe
Zondag: Ohn, Aye, Ee, Aung

Vernoeming

Sommige baby’s krijgen ook nog de naam van een of beide ouders mee. Birmese politicus Aung San Suu Kyi heeft bijvoorbeeld een deel van haar vaders naam: Aung San en een deel van haar moeders naam: Kyi. Haar naam betekent: zondag, dinsdag, dinsdag, maandag.

Lees ook: Dit is de langste babynaam van 2015 & en andere weetjes

Titel meegeven

Bij veel van de bevolkingsgroepen van Myanmar word er ook titel meegegeven: meneer, of mevrouw. Hiermee weet je direct of het om een jongen, meisje, man of vrouw gaat. Saw Jet Star draagt de titel ‘saw’. In de taal van de bevolkingsgroep Karen betekent dit ‘meneer’, een gebruikelijk onderdeel van de naam van een kind.

Huidige trend

Inmiddels komen Westerse namen steeds vaker voor. Onder christelijke gezinnen worden ook vaak namen uit de Bijbel meegegeven, zoals Ruth, Noah, of Esther. Ook geven ouders hun kind soms de naam van een held mee. Word je ouder, dan kan je je naam zelf veranderen. Belangrijke personen geven zichzelf bijvoorbeeld een extra naam die hun provincie of opleidingsniveau aangeeft (voor veel bevolkingsgroepen was het door de burgeroorlog niet mogelijk om een hogere opleiding te krijgen). De Birmese acteur U Ne Win zette bijvoorbeeld ‘Collegian’ voor zijn naam, een verwijzing naar de beste film waar hij in speelde en een verwijzing dat hij naar college is geweest.

Bekijk ook onze namendatabase.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*