De meeste ouders vinden het wassen van hun baby de eerste keren best spannend. Door het water wordt je baby glibberig en stel je voor dat hij onder water raakt, of je hem laat vallen! Maar met deze tips en door het kijken van het voorbeeldfilmpje, ben jij helemaal klaar om je baby te in bad te doen.
Hoe vaak moet de baby in bad?
Als je baby nog zo klein is, wordt hij niet echt heel vies. Je hoeft je baby daarom ook niet elke dag in bad te doen. Twee of drie keer per week is genoeg. Maar als je het zelf leuk vindt en je baby lekker ontspant en geen droge huid krijgt, mag het natuurlijk wel vaker.
Voorbereidingen
Voor je je baby in het water doet, moet je voorbereidingen treffen. Zorg dat je dit gedaan hebt:
- Verwarm de kamer, zodat je kindje niet te veel afkoelt bij het aan- en uitkleden voor en na het badderen. Een kamertemperatuur van 24 graden is prima.
- Leg alle spullen klaar en binnen handbereik: een luier, kleertjes, een handdoek/hydrofiele luierdoek, billendoekjes, zeep of badolie, babyshampoo/haarlotion, een thermometer en wat je nog meer nodig hebt voor jouw baby.
- Plaats het badje of bademmer op een goede werkhoogte: de bovenkant van het badje moet ongeveer op 5 centimeter boven ellenbooghoogte staan.
- Verwarm het water tot 37 graden. Dit is de lichaamstemperatuur van je baby.
- Temperatuur de pasgeboren baby: als je kind minder dan 36,5 graden is of meer dan 37,5 graden is het beter je baby niet in bad te doen.
Extra tip: In de winter is het handig dat de kleertjes en handdoek niet al te koud zijn. Je kunt er een warme kruik bij leggen of over de verwarming leggen. Maar pas op dat het niet te warm wordt.
Badderen
In het volgende filmpje legt een vrouw heel duidelijk uit hoe je de baby in bad doet. Ze krijgt complimenten vanuit de hele wereld over de manier waarop zij met de baby omgaat. Daarom zetten wij haar tips voor jou op een rijtje en voegen we er zelf nog wat tips aan toe.
https://www.youtube.com/watch?v=l0x4Kpy0Z88
Wassen van het hoofdje
Het is handig om eerst het hoofdje van de baby te wassen en daarna de rest van zijn lichaam. Zo voorkom je dat je baby veel warmte verliest. Maar je kunt dit ook aan het einde van de badbeurt doen.
- Kleed de baby uit, maar laat de luier nog aan en wikkel je baby in een doek. Zo voelt de baby zich veilig en warm.
- Gebruik een washand, gezichtsdoekje of hydrofiele luier met schoon water om het gezichtje te wassen. Veeg eerst van binnen naar buiten en was daarna het gezicht en de oren van de baby, zoals je dat bij jezelf ook zou doen.
- Neem daarna de baby mee naar het bad om de haren te wassen. Je houdt je baby eenvoudig vast door met de ene hand de nek en het hoofdje te ondersteunen en het lichaampje van de baby op je onderarm en tegen je zij aan de klemmen.
- Giet schoon water over het haar van de baby of gebruik hiervoor het net gebruikte doekje. Doe wat shampoo of haarlotion op het haar van je baby en masseer dit met je vingers door het haar. Hierna giet je schoon water over je baby’s hoofdje heen om de shampoo uit te wassen. Je droogt het hoofdje af met een handdoek, zodat het hoofdje van je baby niet koud wordt als de rest gewassen worden.
Wassen van het lichaam van de baby
Na het wassen van het hoofdje ga je over tot het wassen van het lichaam van de baby. Als je het wilt, kan je wat zeep in het bad doen. Wees je er wel bewust van dat de babyhuid kwetsbaarder is dan je eigen huid.
- Kleed je baby verder uit en zorg dat de billen schoon zijn voor je je baby in bad doet.
- Hierna neem je je baby mee naar het bad. Om je baby goed vast te hebben, is het makkelijk om met je ene hand onder het hoofdje door te steken en dan het bovenarmpje van de baby vast te pakken. Hiermee steunt het hoofdje automatisch op je pols. Met de andere hand pak je onder de billen door het bovenbeentje vast.
- Laat je baby langzaam wennen aan het water, door de baby voorzichtig in het water te laten zakken. Is je baby in het water? Laat dan de beentjes los.
- Let bij het schoonwassen van je baby op:
- de genitaliën en het luiergebied
- de vingers en teentjes
- vouwen in de nek, knieholtes en dijbenen
- de okseltjes.
Zorg dat deze plekken schoon zijn door er met je vinger langs te gaan.
- Laat je baby lekker relaxen in bad door hem heen en weer te bewegen en wat water over hem te gieten.
- Zolang het water warm is en je baby ontspannen is, kan je de baby in bad houden. Ben je klaar met badderen, pak de baby dan in dezelfde grip op en breng hem terug naar de commode of het aankleedkussen.
Extra tip: voelt je baby zich onveilig in het water? Dan helpt het om een doekje op zijn buik te leggen. Dit zorgt voor warmte en zwaarte.
Uit bad
Als je baby uit bad komt, droog je hem goed af en probeer daarbij de handdoek zoveel mogelijk om de baby te houden. Zoals je in het filmpje kon zien, is het hoofdje de enige plek dat je droog kunt vegen. De rest van het lichaam dep je droog. Let er goed op dat je alle huidplooien meeneemt en denk ook aan de vingers en tenen. Daarna kleed je je baby weer aan.
Navel
Bij een pasgeboren babytje heeft de navel iets meer verzorging nodig. Het naveltje kan bloederig zijn of pus bevatten. Het beste kan je dit schoonmaken met een schoon doekje of gaasje met wat water. In vier tot tien dagen valt de navelstomp vanzelf af. Nabloeden van de navel is normaal. Houdt de navel daarom ook na het afvallen van de navelstomp goed schoon.
Bron: Arbocatalogus & Reinier de Graaf: Informatie voor kraamvrouwen zonder kraamzorg