“Waarom huilt mijn baby altijd als ik hem neerleg? Wat doe ik fout?” Dit is een vraag waar veel nieuwe ouders mee zitten. Je baby slaapt prima bij jou in je armen, maar wordt weer wakker als je hem probeert neer te leggen in de wieg of in het ledikantje. Je bent niet de enige.
Pasgeboren baby – niet alleen een roze wolk
Nadat je baby geboren is, kom je er snel achter dat de nieuwe situatie niet alléén een roze wolk is. In de eerste maanden slaapt je baby nog niet goed, hebben veel baby’s krampjes en huilen veel. Dat is ook niet gek, want na 9 maanden in de baarmoeder, is de wereld daarbuiten iets heel anders. En je baby is daar niet op voorbereid.
Grote overgang van baarmoeder naar wereld
In je baarmoeder is het pikkedonker en je baby ligt in een warm bad van ongeveer 37 graden. Je baby is nog nooit in lucht geweest, laat staan in koude temperaturen met harde geluiden, kleuren, geuren en allerlei prikkels. Je baby heeft nog nooit kleren aan gehad of in een bedje gelegen. Waar je baby altijd in een foetushouding lag, wordt het nu meestal op de rug gelegd. En daarbovenop komt nog dat je baby opeens het voortdurende contact met jou als moeder kwijt is.
Je baby wil dicht bij jou zijn
Voor de geboorte hoorde je baby altijd jouw hartritme, hij voelde wanneer je bewoog en hoorde de activiteiten van je organen. Nu je baby geboren is, brengt je baby opeens een groot deel van de dag alleen door, zonder direct contact met jou. Het liefst zou je baby altijd jouw warmte willen voelen, het geluid van het kloppen van je hart willen horen en je geur willen ruiken.
8 tips voor een ontspannen baby
Nu we dit zo onder elkaar zien staan, begrijpen we opeens veel beter waarom je baby huilt. De wereld buiten de baarmoeder is verwarrend en spannend. Hier zijn aandachtspunten waar je op kunt letten:
Beweging
In de baarmoeder was je baby deel van jouw beweging. De voorweeën aan het eind van je zwangerschap duwen steeds zachtjes tegen je baby. En als jij opstaat, gaat liggen of je omdraait, wiegt je kleintje in je buik mee. Pasgeboren baby’s houden ervan om bewogen te worden. Als jij je kleintje wiegt in je armen brengt dat rust. Veel baby’s vinden het ook heerlijk om in de auto te rijden, zeker als deze over een hobbelige weg rijdt. Het geeft een vertrouwd gevoel.
Positie
Je baby is helemaal niet gewend aan het liggen op de rug. In de baarmoeder ‘lag’ je baby de laatste tijd steeds ondersteboven. Als je je baby vasthoudt met de buik naar beneden, kalmeert dit je baby. Daarnaast helpt dit ook goed bij buikkrampjes, door de druk op de buik.
Geluid
Je baby houdt van lawaai. In de baarmoeder hoorde je baby de constante ruis van bloed stromen, van je spijsverteringssysteem en je andere organen. Nu je baby uit de baarmoeder is, is het geluid opeens heel anders. Soms is het stil en dan ineens is er weer geluid. Het horen van een contante ruis kalmeert baby’s.
Voedsel
Als je baby hongerig is, helpt er niets anders dan het voeden van je baby. Soms wil je baby niet veel drinken, maar alleen maar kort zuigen. Dit zuigen zorgt ervoor dat de schedel van de baby zich weer vormt naar de positie na de geboorte.
Diep bad
In de baarmoeder was je baby steeds omgeven door vocht. Een diep bad kan daarom heerlijk zijn voor je baby. In een Tummy Tub, of samen met jou in het grote bad, voelt je baby zich net alsof hij weer even terug is in de baarmoeder en kan hij heerlijk ontspannen.
Inbakeren
De wereld in de baarmoeder is klein. Tegen het eind van je zwangerschap had je kindje helemaal geen ruimte meer. Sommige baby’s kunnen daardoor moeilijk wennen aan de hoeveelheid ruimte die ze hebben. Het maakt hen onzeker. Het inbakeren brengt hen daarom tot rust. Stevig in een doek gewikkeld voelt je kindje zich veilig. Tegen de tijd dat je baby kan rollen, moet je dit afgebouwd hebben.
Draagdoek
Dicht bij jou zijn is alles wat je baby wil. Een draagdoek kan daarom heerlijk zijn. Het is niet voor niets dat in veel culturen de baby’s op de rug of buik worden gedragen. Dicht bij jou kan je baby je ruiken, horen en voelen. Baby’s die regelmatig worden gedragen, huilen minder dan andere baby’s. En voor jou is het ook handig: je hebt twee handen vrij om iets anders te doen.
Rust
Alle nieuwe prikkels die bij je binnenkomen zijn veel om te verwerken. Alle geluiden, geuren en beelden zijn nieuw en je baby moet nog aan alles wennen. Om je baby rust te geven, moet jij zelf rust creëren door regelmaat in te bouwen in je ritme met de baby. Wil je hier meer over weten? Dit boek geeft je tips: De tevreden baby.
Wat hielp jou om je baby te laten ontspannen? Mail het naar info@babyblog.nl of reageer hieronder.
Bedenk ook aan statische elektriciteit. ..zo’niet kleine kan door oppakken van u een electrisch schokje ervaren waardoor de kleine gaat huilen terwije u niet begrijpt waarom
Bedankt om eindelijk een blog te schrijven over natuurlijke omgang met de baby. Ik word als moeder overdondert door overal maar te lezen dat je kind maar uit zichzelf moet kunnen inslapen terwijl mijn babietje dat niet doet… ik voel me er goed bij om haar borstvoeding te geven om haar in slaap te krijgen, of haar rond te dragen. Ja inderdaad, ze wordt overdag snel terug wakker, maar ik voel dat ik haar geef wat ze nodig heeft. Ze is een vrolijke, kalme baby. Ik heb een dag geprobeerd haar in bed te ‘laten inslapen’…natuurlijk is 1 dag niet genoeg, maar het voelde zooo onnatuurlijk aan voor mij. Ze was ook helemaal van streek. Voor sommige kindjes en moeders gaat het misschien beter anders, maar laat mij m’n meisje maar in slaap brengen via smaak (melk), geur (van m’n lichaam), gevoel (van m’n huid) en gehoor (van m’n rommelende darmen en kalme ademhaling).