8x vragen die zwangere vrouwen googlen in het derde trimester

derde trimester zwanger

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Het derde trimester is aangebroken. Je buik begint zo langzamerhand in de weg te zitten en de bevalling komt toch wel erg dichtbij. Maar je hebt nog zoveel vragen! In deze blog beantwoorden we acht vragen die elke zwangere vrouw in haar derde trimester googled.

Vragen en antwoorden op de vragen die elke vrouw in haar derde trimester googled

1. Hoe weet ik dat de bevalling begonnen is?

Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat de bevalling is begonnen. Als weeën elkaar regelmatig opvolgen, is de bevalling begonnen. De weeën komen dan elke drie of vier minuten achter elkaar en dit minstens een uur lang. Een ander teken is het breken van de vliezen. Hierna zal de bevalling snel beginnen. Komen de weeën na 24 uur nog niet op gang, dan wordt geadviseerd om de dokter te bellen, omdat er een grotere kans op infectiegevaar bestaat.

2. Kan ik de bevalling opwekken?

Er is nooit bewezen dat er middelen of handelingen zijn die weeën doen opwekken, maar het is het proberen waard. Zo zou seks de weeën opwekken, doordat tijdens een orgasme de baarmoeder samentrekt. Let op: je mag geen seks meer hebben, nadat je weeën gebroken zijn, omdat de kans op een infectie groot is. Verder kun je een voetreflexmassage proberen. Dit kan bepaalde contracties opwekken. Ook pittig eten en kruiden zouden dit effect hebben.

3. Merk ik het gelijk als mijn vliezen gebroken zijn?

1 op de 10 bevallingen begint met het breken van de vliezen. Sommige vrouwen verliezen direct veel vruchtwater en andere vrouwen verliezen steeds druppels. Vruchtwater herken je doordat het geen kleur heeft en het kan wittige vlokjes bevatten. Het vruchtwater ruikt, in tegenstelling tot urine of vaginale afscheiding, zoetig.

Lees ook 20 tekenen dat je nu echt in je derde trimester zit

4. Hoelang duurt de gemiddelde bevalling?

De eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur. De tweede bevalling heeft vaak een kortere duur. De bevalling heeft 5 fasen: voorweeën, heftige weeën die elkaar snel opvolgen, de laatste ontsluiting, persen, nageboorte.

5. Hoe voelt een wee en waarmee is het te vergelijken?

Een wee heeft een aanloop, hoogtepunt en afloop. Op het hoogtepunt ervaar je heftige pijn, maar dit duurt niet lang, hierna volgt snel de afloop. Veel vrouwen weten niet waarmee ze een wee kunnen vergelijken. Ze ervaren het als een enorme druk op de buik en vagina.

6. Hoeveel groter gaat mijn buik nog groeien?!

In het derde trimester zal je buik nog heel snel groter groeien. Je baby zal een groeispurt krijgen en je zult misschien denken ‘Nóg een grotere buik?!’ Ja, nog een grotere buik! In het derde trimester neemt het gewicht van je baby’tje vier keer zoveel toe. Niet zo gek dat je buik nog groter wordt dus.

Lees ook Herkenbaar! Hier loop je als zwangere vrouw dus zeker tegenaan…

7. Hoeveel procent scheurt uit tijdens de bevalling?

1 op de 3/4 vrouwen scheurt tijdens de eerste bevalling uit. De mate waarin je kunt uitscheuren verschilt per bevalling. Zo heb je een eerstegraads ruptuur, dit betekent dat de huid en het slijmvlies van de vagina ingescheurd zijn. Tweedegraads ruptuur komt voor bij 1 op de 10 vrouwen en hierbij is ook het bindweefsel en spierweefsel ingescheurd. Derdegraads ruptuur komt voor bij 1 op de 300 vrouwen, hier zijn ook de kringspier van de anus en de endeldarm ingescheurd. Dit komt dus gelukkig minder vaak voor.

8. Vergeet ik de pijn na de bevalling?

De ergste pijn van de bevalling vergeet je vrij snel. Dit betekent niet dat je de pijn direct allemaal vergeet. Dit is ook bij elke vrouw anders. De één is de pijn ‘vergeten’ zodra de baby op haar borst ligt, terwijl de ander nog in trance is van de pijn.

Bron: DokterDokter, 24Baby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*