Het blijft iets bijzonders: een tweeling. Wij verzamelden 10 interessante feitjes over tweelingen. Wist jij dat een tweeling twee vaders kan hebben?
De navel is het handigst om een tweeling uit elkaar te houden
Elke navel is uniek en dus niet genetisch: het is een litteken. Daarom kun je tweelingen het best uit elkaar houden door naar de navel te kijken.
Tweelingen kunnen maanden uit elkaar geboren worden
Door complicaties, zoals bijvoorbeeld het te vroeg breken van de vliezen, kan een tweeling apart van elkaar geboren worden. Het record staat op 87 dagen (bijna 3 maanden).
Een kwart van de tweelingen wordt ‘gespiegeld’ geboren
Wist je dat ongeveer 25% van de tweelingen wordt geboren als gespiegelde eeneiige tweelingen. Fysieke kenmerken zoals moedervlekken verschijnen op exact de tegenovergestelde plek en als de één linkshandig is, is de ander rechtshandig. Ook haarkruinen of onregelmatige tanden zijn in spiegelbeeld.
Een tweeling kan 2 biologische vaders hebben
Elke maand komt er bij een vrouw een eitje vrij dat bevrucht kan worden. Soms komt het ook voor dat er twee eitjes vrijkomen, die in theorie beide bevrucht kunnen worden door twee verschillende mannen.
Een tweeling kan twee verschillende huidskleuren hebben
Als de ouders een verschillende huidskleur hebben, bevat het eitje van de moeder en de sperma van de vader genetisch materiaal voor allerlei soorten huidstypes. In hele zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een tweeling bestaat uit een donker kindje en een blank kindje.
Een tweeling voelt zich al verwant in de baarmoeder
Uit onderzoek blijkt dat een tweeling al vanaf week 14 bewegingen maakt om de ander aan te raken. Vanaf week 18 raken ze elkaar vaker aan dan zichzelf. Bekijk ook dit filmpje van een tweeling die elkaar ‘de tent uit vecht’ in de baarmoeder… ;)
Een Siamese tweeling kan in sommige gevallen zien door de ogen van de ander
Sommige Siamese tweelingen delen dezelfde hersenen. Hierdoor is het mogelijk dat als de een zijn of haar ogen dicht heeft, hij of zij toch kan zien, door de ogen van de ander. Ook de gedachtes die de een heeft, kan de ander horen.
Tweelingen hebben twee keer zoveel kans om linkshandig te zijn
Linkshandigheid komt onder tweelingen twee keer zoveel voor als onder eenlingen. En linkshandigen hebben daarbij twee keer zoveel kans om een tweeling te krijgen als rechtshandige vrouwen. Er is in Engeland een theorie ontwikkeld die zegt dat iemand die linkshandig was ooit deel was van een tweeling. Zo rond dag 10 van de zwangerschap komt het soms voor dat een embryo zich in tweeën splitst. Als het goed gaat, wordt er een tweeling gebeuren. Veel vaker gaat dit mist en sterft het ene deel. Degene die overblijft zou dan linkshandig zijn: waarom is niet duidelijk.
Zelfs identieke tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdruk
Rond de 13e week vormt zich aan de binnenkant van de handen en onderaan de voeten een patroon van papillairlijnen. Deze lijnen voegen zich samen of eindigen op willekeurige plekken, onder invloed van oppervlaktespanning van de huid. Deze afdrukken zijn dus identiek per persoon.
40% van de tweelingen ontwikkelt een eigen taal
Deze taal met eigen woordjes wordt gevormd als twee baby’s erg dicht bij elkaar leven, veel samen spelen en communiceren en tegelijkertijd leren om een echte taal te spreken.
Lees ook dit openhartige interview dat we hielden met een tweelingmoeder.