December is de beste maand om baby’s te maken

winter baby verwekken in december

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Baby’s die in december verwekt worden, hebben de meeste kans om te overleven en zijn gezonder als volwassenen. Dit laten verschillende onderzoeken zien.

Baby’s verwekt in december hebben grotere overlevingskans

Een onderzoek onder 270.000 zwangerschappen tussen 2004 en 2009 liet zien dat baby’s die in december geboren worden meer kans hebben om de zwangerschap te overleven. Van baby’s die in december verwekt werden, overleefden er 3 baby’s extra op de 200 bevallingen vergeleken met baby’s die in de zomermaanden verwekt werden.

En dan over de conceptie in juni…

Volgens hetzelfde onderzoek is juni is de maand die je moet vermijden als je zwanger wilt worden. Baby’s die in juni verwerkt werden, waren ongezonder bij de geboorte. Blanke moeders hadden de minste kans op het overleven van hun baby die in juni verwerkt werden. Ook hadden zij significant kortere zwangerschappen met meer te vroeg geboren baby’s.

Lees ook: het weer dat voor meer bevallingen zorgt.

Gezonder en langer

winter liefde gezondere baby'sAnder onderzoek bij 450.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk wees uit dat baby’s die verwekt zijn in de wintermaanden niet alleen gezonder, maar ook dikker zijn bij de geboorte. Verder zijn zij langer als volwassenen dan baby’s die verwekt zijn in de zomer. Voor vrouwen zijn er nog meer pluspunten: als ze geboren worden in de zomer, worden ze later ongesteld, wat opnieuw in verband staat met meer gezondheid als volwassene.

Kerst en valentijn

Baby’s die op valentijn geboren worden, horen volgens de onderzoekers tot de ongezondste baby’s. Zij werden namelijk in de zomermaanden verwekt. Het is beter als de bevruchting rond Kerst plaatsvindt. Tijd voor romantiek dus, deze maand!

Zonlicht en pesticiden

Er is nog niet onderzocht wat de reden is dat baby’s die verwekt zijn in december gezonder zijn. Dr. Paul Winchester, van Indiana University, vertelt: “Het is mijn vermoeden dat het niet zomaar is, maar dat het een biologische basis heeft. Hoeveelheden van vitamine D en pesticiden zouden relevante factoren kunnen zijn.”

Bron: The Telegraph & Day, F.R., Forouhi, N.G., Ong, K.K., & Perry, J.R.B. (2015). Season of birth is associated with birth weight, pubertal timing, adult body size and educational attainment: a UK Biobank study. Heliyon (1) Article No~e00031.

Lees verder: 10 x films over zwangerschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*