De kledingmaat, schoenmaat en hoofdmaat van je baby

babykleding-maten

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Wat is het enorm leuk om babykleding te shoppen! Als je hoort dat je zwanger bent, loop je opeens met andere ogen door de winkels. Wil je dat stoere broekje of tóch dat lieve rompertje? Maar weet je ook welke maten je bij welke leeftijd nodig hebt?

Maattabel babykleding

Om het voor jou makkelijk te maken, zetten wij de kledingmaten van baby’s en peuters op een rijtje. In het eerste halfjaar heb je per maand een andere kledingmaat nodig. Na een poosje groeit je baby iets minder snel en kan het langer dezelfde kleding aan. En wat is het schattig om bijpassende schoentjes en een mutsje te kopen! Bekijk hier welke maten je voor je baby nodig hebt.

 Maanden Kledingmaat Schoenmaat Hoofdmaat
Prematuur < 50 < 10 < 34
0 – 1 50 10 – 12 34
1 – 2 56 10 – 12 37
2 – 4 62 13 – 16 40
4 – 6 68 16 – 18 43
6 – 9 74 16 -18 45
9 – 12 80 19 – 21 46
12 – 18 86 19 – 21 47
18 – 24 92 22 – 24 49
24 – 32 98 22 – 24 50
32 – 48 104 25 – 27 51

Maten babykleding

De kledingmaat van babykleding is gelijk aan de lengte van je kindje. Bij de geboorte zijn de meeste kindjes rond de 50 centimeter lang en dragen daarom maar 50. Weegt je baby meer dan 3500 gram, dan past maat 56 waarschijnlijk iets beter. De eerste maanden groeit je baby’tje als kool en dat zie je ook terug in de kledingmaat van je baby. Een boxpakje in maat 50 kan je baby maar 1 maand aan.

babykleren-jongetje-maattabel

De kledingmaten gelden voor alle babykleding, behalve voor sokken, schoenen en mutsjes. Voor het kopen van truitjes, rokjes, broekjes, rompertjes, en alle andere babykleding let je dus op de lengte van je baby.

Welke maat kleding is handig om cadeau te geven bij het kraambezoek?

Wil je als cadeautje aan de kersverse ouders een leuk setje kleding geven, dan kan je het beste kledingmaat 56, 62 of nog wat groter kiezen. De meeste ouders hebben zelf in hun enthousiasme al aardig wat kleertjes in maat 50 gekocht. Samen met de kleertjes die de baby van ander kraambezoek krijgt, zullen de ouders al snel te veel kleertjes in de kleinste maat hebben. Dit kan de baby namelijk maar kort aan. Daarom is het veiliger om iets grotere babykleren cadeau te geven. Weet je zeker dat de ouders jouw kledingsmaak delen, dan kan je ook kleertjes in maat 68 of maat 74 kopen. Babykleding in deze kledingmaten kan de baby iets langer aan.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht van baby’s

Maten babyschoenen

Voor het kopen van babyschoentjes moet je letten op de grootte van het voetje van de baby. De schoenmaat van een baby bereken je als volgt:

  • Trek je baby sokken aan.
  • Plaats de voet van je baby op papier
  • Trek met potlood de omtrek van het voetje van je baby
  • Meet de punten die het meest ver uit elkaar liggen.
  • Tel hier 1 tot 1,5 centimeter bij op.

Tadaa! Je hebt de schoenmaat van je baby gevonden! En nu kan je gaan shoppen. Om het jou wat makkelijker te maken hebben we de babyschoenmaten in de bovenstaande tabel gezet.

babyschoentjes-schoenmaat-babyTips babyschoenen

De eerste maanden na de geboorte van je kindje hoef je geen schoentjes te kopen. Maar het kan natuurlijk leuk zijn om schattige stoffen schoentjes aan te doen bij je baby. Pas als je kind buiten gaat lopen, heb je echt loopschoentjes nodig. Bij het kopen van de eerste schoentjes is het belangrijk om goed op de volgende zaken te letten:

  • Controleer dat je baby de juiste maat schoenen aan heeft. De voetjes van je baby groeien elke dag. Als je kind verkeerde schoenen aanheeft, kan dit de groei van de voetjes van je baby negatief beïnvloeden.
  • De schoentjes moeten van natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Het is belangrijk dat de voeten van je baby goed kunnen ademen en afkoelen. Dit geldt zowel voor binnenschoentjes al buitenschoenen.
  • Een harde achterkant bij een babyschoen is noodzakelijk. De harde achterkant van schoenen zorgt ervoor dat de voeten van je kindje recht blijven staan. Als je kindje begint met staan en lopen is dit heel belangrijk. Het helpt je baby om stabiel te blijven staan en bevordert de juiste ontwikkeling van de voeten.
  • De kinderschoenen moeten een goede zool hebben. Het is niet alleen belangrijk dat de baby- en kinderschoenen een flexibele zool hebben, maar ook dat de zool goede grip heeft en schokdempend werkt. Zo kan je kind onbezorgd rennen, springen en spelen.

mutsjes-baby-maten

Maten babyhoofdje

Voor mutsjes en hoofdbandjes wil je de hoofdomtrek van je babytje weten. Dit kan je simpel meten door een centimeter om het breedste punt van je baby’s hoofd te leggen. Bij pasgeboren baby’tjes is de hoofdomtrek vaak rond de 34 centimeter. Het hoofdje van je baby groeit in vergelijking met de rest van het lichaam minder hard en daardoor kan je langer met mutsjes doen dan met rompertjes. Vaak staat er op mutsjes de leeftijd waarbij het mutsje goed past. Let erop dat het mutsje niet af moet vallen, maar ook niet te strak moet zitten.

Lees ook: Zo doe je je pasgeboren baby in bad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*