Bezoek na de baby – 10 tips

tips kraambezoek

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

AmyMorrisonAmy Morrison van Pregnant Chicken heeft veel ervaring met kraambezoek en schreef deze (vertaalde) blog met een knipoog, met daarin tips over hoe om te gaan met kraambezoek.

10 tips voor het kraambezoek

Voel je je speciaal als je zwanger bent? Nou, ga maar opzij, want de baby is er en mensen zijn gek op baby’s.

Het dilemma dat volgt als je een baby in huis hebt is dat miljoenen mensen op bezoek willen komen. Sommige zijn behulpzaam, sommige niet. Hier zijn een paar handige tips die ik heb opgepikt in de afgelopen jaren, zodat het je lukt om je geweldige kleine wonder aan de wereld te showen net als Simba in The Lion King.

Lees ook: De 10 geboden voor kraamvisite.

1. Laat niet iemand bij je verblijven in wiens buurt je niet kunt huilen of waartegen je niet ‘houd je kop’ kunt zeggen

Er zullen wat mensen zijn die aanbieden om bij je in huis te komen als de baby komt. Dit kan een godsgeschenk of een gruwel zijn. Denk goed na over of je wilt dat die persoon een kijkje achter de schermen krijgt. Het kan namelijk dat je straks te moe bent om tactvol tegen haar te zeggen ‘Ik weet dat het voeden niet helemaal goed lukt, maar ik doe m’n best’ en in plaats daarvan zegt: ‘Commentaar?? Rot dan op!’

Beslis zorgvuldig wie je 24/7 om je heen wilt als je innerlijke filter niet voor de volle 100% werkt.

2. Spreid de bezoekers

Mensen vinden het geweldig om de baby meteen te zien, óf mensen voelen zich verplicht om de baby meteen te zien. Wat het ook is, probeer de bezoekers te spreiden, zodat jij een beetje op je gemak kunt komen en van ieders gezelschap kan genieten. Probeer niet te ver van tevoren afspraken in te plannen, het kan namelijk dat je je geweldig voelt de dag na de bevalling, en na 2 weken als een afgepeigerde ouwe krant.

3. Ga naar mensen tóe waarvan je denkt dat ze langer blijver dan gewenst – laat ze niet bij jou langskomen

Soms is het echt niet hun schuld. Ik was een van die mensen voordat ik kinderen had, omdat ik geen idee had hoe vermoeiend het is om een baby te hebben. Ik zat daar maar door te lullen over een nieuw café waar ik heen was geweest, terwijl ik in de doodvermoeide ogen van m’n beste vriendin die haar newborn beethield, keek. Ik weet zeker dat ze me m’n kop wilde laten houden en wilde vertellen op te rotten uit haar huis, maar daar had ze geen energie voor.

Dit zijn de mensen waarmee je afspreekt om een koffietje te drinken of om bij hen langs te komen

Om te beginnen: pasgeboren baby’s zijn heel draagbaar: ze eten, slapen en poepen en dat is het. Dus maak gebruik van het feit dat je hen overal mee naartoe kan nemen – het maakt ze toch niet uit. Ten tweede: jij mag bepalen hoe en wat, en je hoeft geen hints te laten vallen die niet worden opgevangen. Trouwens, sommige van deze singles, oudere ooms enz., zijn fantastisch om langs te gaan omdat ze het heerlijk vinden om over zichzelf te praten – en het is eigenlijk best wel lekker om eens over iets anders dan over baby’s te praten.

4. Zet het kraambezoek aan het werk

Sommige mensen willen zo graag helpen als je een baby hebt. En weet je: laat hen! Deze mensen zijn net van die border collies en als je ze geen taak geeft, worden ze destructief en bestaat er een grote kans dat ze je stoelpoot eraf kauwen of erger – dingen kapot gooien. Laat ze de afwas doen, opruimen, de badkamer schoonmaken, het vuilnis buiten zetten, je kinderen meenemen naar het park, wat dan ook. Wil je niet dat ze je vieze ondergoed zien? Gooi dat dan in de kast en laat hen de rest van de was doen. Laat je to-do-list ergens liggen en als ze vragen of ze kunnen helpen kun je er naar wijzen en zeggen dat ze zelf iets mogen uitzoeken als ze daar zin in hebben. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij een baby in de buurt maar wil wel helpen. Dus geef hen het plezier van iets voor jou doen, geniet ervan en bedank hen overvloedig.

5. Vorm een team met een buffer

Herinner je je punt 1? Dit geldt eigenlijk ook voor bezoekers. Als ze niet iemand zijn in wiens buurt je effe helemaal los kunt gaan, zorg dan dat er een ‘bufferiemand’ bij je in de buurt is die jou kan vermaken of uit de brand kan helpen. Laat dit soort bezoekers dus langskomen als je partner of lieve familielid of vriendin in de buurt is, als je jezelf moet excuseren om ongegeneerd en zonder reden op bed te gaan liggen huilen (dit heb ik dus gedaan… twee keer).

6. Je partner speelt the bad cop

Als jíj je al tweede viool voelt bij je baby, stel je dan eens voor hoe je partner zich voelt. Maar… dít wordt zijn kans om te shinen. Ik ga-ran-deer je: er zullen tricky situaties zijn als er kraambezoek komt, waarin je op je lip moet bijten om niet in woede uit te barsten. Denk aan een neef die vrolijk vertelt dat ‘ie net griep heeft gehad, terwijl hij je kind van 3 dagen beethoudt. Of je oudtante die per se wil dat de baby door een sneeuwstorm mee wordt gebracht naar haar bridgeclub. Of een bekende die langskomt en laat weten dat ‘ie ‘toch wel erg trek heeft in een boterham’.

Papa (of partner, of side kick), het is jouw job om op te staan en ‘No way!’ te zeggen. Weet je waarom? Omdat iedereen denkt dat een beschermende vader schattig is en iedereen een beschermende moeder raar vindt, dus doe iedereen een plezier en breng ze in verwarring. Dit is trouwens ook een goed moment voor een Al Pacino-imitatie.

Lees ook: De leukste ideeën voor kraamcadeautjes.

7. Laat hen eten meenemen

Zoals de Jamaicaanse oma van een vriendin van me altijd al zo: kom niet met lege handen aan! Je moet bezoekers niet alleen verspreiden, maar er ook voor zorgen dat ze eten meenemen. Maak een kalender waarop staat wie wanneer langskomt en wat ze meenemen. Zo hoef je niet te koken én heb je controle over de stroom van mensen die langskomen. Ze kunnen het eten langsbrengen of samen met je opeten, ze mogen de baby zien en jij krijgt je lasagne: ik zeg win-winsituatie.

8. Heb controle over de situatie met een out-of-office-reply*

Sommige mensen denken dat het aardig is om te kijken hoe het gaat met de nieuwe moeder als ze niet meteen antwoord hebben gekregen op de app die ze een uur geleden gestuurd hebben. Dit maakt niet zo heel veel uit voor het soort mensen waar je ‘houd je kop’ tegen kunt zeggen, want tegen hen kun je gewoon zeggen dat het nu niet zo goed uitkomt. Voor de rest van de populatie is het not done om onaangekondigd op te komen dagen bij ons nieuwbakken ouders. Zij kunnen hen namelijk niet vertellen wat voor verschrikkelijke rotsfeer er op dat moment hangt in het huis en dat het niet gelegen komt…

Om deze awkward momenten te vermijden, vind ik het fijn om een soort vakantienotificatie te sturen. Verander je voicemail en e-mail om mensen te laten weten dat je effe off the radar bent. Voor jou lijkt het superhelder, maar sommige mensen hebben de neiging om constant langs te komen. Stel gewoon een auto-reply in, met de tekst ‘Bedankt voor je e-mail (of telefoontje). We proberen te wennen aan het ouderschap, dus vergeef ons als het iets langer dan normaal duurt voordat je antwoord krijgt. Maak je geen zorgen, het gaat heel goed en we genieten!’

Dit klinkt misschien een beetje ‘over the top’ en het voelt misschien als het equivalent van ook de naam van de hond op de kerstkaart schrijven (vind ik geweldig trouwens), maar het is een makkelijke manier van laten weten dat de mensen gehoord zijn.

*Laat het duidelijk zijn, als je alleen bent en in de bossen ergens achteraf woont, sla dit advies dan in de wind en wees dankbaar als er überhaupt iemand de moeite neemt om langs te komen om te checken dat de kat niet je dode lichaam aan het opeten is…

9. Bereid je voor

Denk je dat tante Barbara een probleem gaat worden? Bedenk NU wat straks je antwoorden zullen zijn en leg de basis NU. Als je denkt dat ze op de dag van de bevalling al op de stoep staat, vertel haar dan nú al het verhaal van de schoonmoeder van je collega die op de dag van de bevalling al op de stoep stond en hoe verschrikkelijk dat is en dat jij zo’n geluk hebt met je familie die jou gewoon een paar dagen rust geeft om bij te komen. Zorg dat er een e-mail klaarstaat waarin staat ‘Tante Barbara, we kunnen niet wachten tot u de nieuwe baby ziet! Ik ben nog een beetje aan het wennen, dus zal ik u bellen als u langs  kunt komen om hem/haar te ontmoeten?” en druk op ‘send’ op het moment ze je bestookt met haar eerste e-mail.

10. Go with the flow

Komt tante Barbara alsnog opdagen? Komt je schoonmoeder die je nog nooit hebt ontmoet met het vliegtuig vanuit Roemenië om zich te settelen op je bank? Komt je zus elke dag langs om te vertellen over die afschuwelijke lunch die ze had of over haar ervaringen met die geflipte yogaleraar? Deal ermee en spaar je energie als een lamp op zonne-energie met een dimmer. Vraag tante Barbara om de baby beet te houden terwijl jij gaat douchen. Zeg ‘mulţumesc’ als je schoonmoeder avondeten kookt en ga dan eventjes liggen met de baby. Vertel je zus dat ze een klap voor d’r kop nodig heeft en bied dan je excuses aan (‘komt door de hormonen’).

Het beste dat je met het bezoek, de nieuwe baby, en -geloof ik- leven in het algemeen kunt doen, is ermee dealen.

Hoewel je wordt gezien als het omhulsel dat dit waardevolle perfecte schepseltje de wereld in hebt gebracht –er zal je gevraagd worden hoe het gaat uit beleefdheid, maar het kan niemand eigenlijk iets schelen-: het is nog steeds jouw feestje, schat. Dus bedenk: kies je bezoekers met beleid en geniet van de kleine ster die iedereen wil zien stralen.

Wil jij het helemaal anders aanpakken? Organiseer dan een kraamfeest.

Lees ook: 10 dingen die je nooit deed voor je moeder was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*