Anna’s zwangerschap – 4 keer in het ziekenhuis door placenta praevia

moeilijke zwangerschap met placenta praevia

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Anna* is getrouwd en moeder van Levi* van 3 jaar en Nathan* van 3 maanden oud. Door placenta praevia belande Anna tijdens haar laatste zwangerschap 4 keer in het ziekenhuis. In een interview vertelde ze ons hier meer over.

Lees ook de vorige aflevering: Maryse zwangerschap – in tegenstelling tot mijn zwangerschap was mijn bevalling een eitje.

Zwanger zijn met een peuter in huis

“Wat leuk, Levi krijgt er een broertje of zusje bij!” De reacties toen Anna aan haar familie en vrienden vertelde dat ze zwanger was, vergeet ze niet meer. Maar moe en misselijk zijn, terwijl je een peuter hebt rondlopen is lang niet altijd een pretje! Verder leek de zwangerschap heel gewoon… tot Anna de 20-weken echo kreeg.

Geen zorgen om zwangerschap

“Met 20 weken vertelde de verloskundige mij dat de placenta voor het geboortekanaal lag,” vertelt Anna. Maar ze had nog geen idee wat dat betekende. “Er werd mij niet verteld wat het inhield, omdat het nog verschoven kon worden.” Zelfs toen ze bij 25 weken een bloedstolsel kreeg, maakte ze zich geen zorgen om haar zwangerschap.

Diagnose placenta praevia

Toen Anna met 31 weken plotseling een bloeding kreeg, werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd de diagnose ‘placenta praevia’ pas officieel gesteld: de placenta ligt dan voor het geboortekanaal wat bloedingen met zich meebrengt. “Ik werd aan het infuus gezet, er werd bloed afgenomen en ik kreeg twee prikjes in mijn bil voor de longfunctie van de baby.” Anna moest in het ziekenhuis blijven. “Mijn ouders namen mijn zoon mee, want mijn man werkt in het buitenland en was er niet.”placenta praevia uitleg

Heftige tijd

Na drie nachten mocht Anna weer naar huis, maar ze moest wel rustig aan doen. “Ik mocht niet meer werken en moest rusten.” Maar ondanks dat ze rustig aan deed, kreeg ze toch nog meer bloedingen. Binnen twee weken, werd Anna opnieuw met spoed naar het ziekenhuis gebracht en opnieuw drie nachten opgenomen. Maar even hierna ging het weer mis: met 35 weken belande Anna opnieuw in het ziekenhuis. Een heftige tijd; voor haar, haar zoontje en haar ouders die Levi opvingen. Gelukkig kreeg Anna ook veel steun van haar ouders, broers, zussen en twee vriendinnen.

zwangerschap met placenta praevia

Lees ook Essies verhaal: na 6 jaar eindelijk zwanger.

Angst voor bloedingen

Anna kreeg na de laatste ziekenhuisopname een aantal weken geen bloedingen meer, maar toch bleef er angst bestaan. “Ik was bang dat ik weer een bloeding zou krijgen. Elke keer dat het gebeurd was, was ik alleen thuis met mijn zoontje van 3 jaar.” Er stond een keizersnee ingepland in haar 39ste week, maar Anna hoopte dat het eerder mocht. “Het was zo zwaar. Bij de 37ste week kreeg ik opnieuw heftige bloedingen. Het bleef doorstromen en weer moest ik naar het ziekenhuis. De volgende dag werd er een spoedkeizersnee gedaan.”

Sondevoeding voor baby

Met een keizersnee werd Anna’s zoon Nathan geboren. Anna kon gelukkig na twee dagen al naar huis met haar kleine mannetje. Maar daarna moest Nathan weer terug naar het ziekenhuis. “Hij was meer dan 10% afgevallen en at niet goed. Dankzij sondevoeding van afgekolfde melk, kwam Nathan er weer bovenop. “Het gaat nu goed met Nathan. Hij is alweer drie maanden.”

Hoe was de eerste echo voor jou? “Bij de eerste echo krijg ik altijd tranen in mijn ogen.”

Wilde je weten of je een jongen of meisje kreeg en wat deed je hiermee? “Nee, ik wilde het niet weten. Ik dacht eerst een meisje, maar later dacht ik wel een jongen maar had nog geen naam.”

Heb je een favoriet babyproduct? “Ja, Sudocreme en Zwitsal.”

baby placenta praevia

Lees ook: deze wiegjes zouden ze in élk ziekenhuis moeten hebben!

*Deze namen in deze blog zijn op verzoek anoniem gemaakt.

Illustratie van Placenta Praevia is gemaakt door OpenStax College en komt van Anatomy & Physiology, waar het op 19-06-13 vanaf is gehaald. De illustratie is vertaalt naar het Nederlands en geplaatst onder Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*