Veelgestelde vragen van jonge moeders

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Je eerste kind krijgen is natuurlijk fantastisch, maar tegelijkertijd ook een hectische en onzekere periode. Je baby heeft veel aandacht nodig en bij elk klein dingetje ga je jezelf al zorgen maken. Het is een onzekere tijd voor veel jonge moeders. De moeder-kind advieslijn helpt moeders door 24/7 klaar te staan voor vragen rondom opvoeding, slaap en kwaaltjes van baby’s.

De meeste vragen die door moeders gesteld worden, gaan over continu huilen, ziekteverschijnselen, of het slecht slapen of eten. We hebben een selectie gemaakt van veelgestelde vragen en het daarbij horende advies.

Wat kan ik doen aan oorpijn?

Er komt met grote regelmaat oorpijn voor bij peuters en kleuters. De oorpijn betreft vaak een middenoor ontsteking. In bijna alle gevallen geneest een middenoor ontsteking binnen 1 tot 3 dagen. Om de pijn te dempen, kan je jouw kind een paracetamol geven. Is je kind minder dan 6 maanden oud of blijft de oorpijn aanwezig? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Mijn zoontje moet al twee dagen overgeven, kan hij uitdrogen?

Wanneer je kind veelvuldig braakt, kan het moeilijk vocht binnenhouden. Het kan zijn dat het virus bij je kind gepaard gaat met diarree. Indien dat het geval is, kunnen kinderen die jonger zijn dan 2 jaar al binnen 24 uur uitdrogen. Uitdrogingsverschijnselen bij je kind herken je wanneer je kind weinig plast, suf wordt en droge lippen krijgt. Probeer je kind gedurende dag (en nacht) kleine hoeveelheden water of melk te laten drinken. Geef bijvoorbeeld vocht via een eetlepel.

Waarom heeft mijn kind zo vaak een bloedneus?

Het ene kind heeft vaker een bloedneus dan de ander. Het is in ieder geval een feit dat kinderen snel een bloedneus hebben. Dit komt doordat kinderen een kleine neus hebben. Hierdoor zijn de bloedvaatjes dunner en raken ze ook makkelijker beschadigd. Over het algemeen is een bloedneus dus niet erg. Indien het veelvuldig terugkeert, is het raadzaam om een bezoek aan de huisarts brengt.

Hoe eet mijn kind weer avondeten?

Het ene kind is een moeilijke slaper, de ander een moeilijke eter. Als je kind vrijwel geen eten wilt in de avond, kan dat voor stress en conflicten zorgen. Om te zorgen dat je kind weer een avondmaaltijd eet, is het beter om de gezelligheid te bewaren. Geef complimentjes in plaats van straffen. Dwing je kind niet te eten. Als ze niet willen eten spugen ze het eten toch wel uit. Daarnaast is het slim om je kind zelf te laten eten (desnoods met z’n handen) en je kind te betrekken in de voorbereidingen. Wek de interesse van je kind in nieuw voedsel en vertel er meer over.

Waarom slaapt mijn kind niet door?

Een baby is niet ontworpen om lange periodes te slapen. Ze hebben nog een korte slaapcyclus. Sterker nog, wij volwassenen slapen ook niet voortdurend door, maar worden in een nacht ook diverse keren wakker. Alleen hebben we dat niet door.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kruiswerk Achterhoek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*