15x wat strenge moeders gemeenschappelijk hebben

gemeenste moeders

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Ben jij een strenge moeder? Soms zijn we een beetje bang dat we niet leuk genoeg zijn vergeleken met andere mama’s. Maar wat definieert een strenge moeder? Wij zetten 10 dingen op een rijtje, wat alle ‘strenge’ moeders zullen herkennen.

15 dingen die elke strenge moeder herkent

Strenge mama’s zijn zo gek nog niet. Dit is wat strenge moeders doen:

1. We laten onze kinderen hun eigen rommel opruimen

Wanneer je 3-jarige zoontje gaat voetballen in de gang, terwijl hij ook nog aan het drinken is, mag hij zelf de vloer dweilen als de beker valt. Alles wat je doet heeft consequenties. En dat leren we onze kinderen graag al vroeg.

2. We laten ze verantwoordelijkheid nemen

De eerste keer of keren helpen we de kids graag bij een nieuwe taak, maar daarna is het hun eigen verantwoordelijkheid. Heeft je kind op zaterdagochtend niet het konijnenhok verschoont, dan moet hij dat alsnog doen, terwijl de rest van de familie aan het lunchen is. We zijn zo ‘streng’ dat ze later goed met verantwoordelijkheden om zullen gaan.

3. We laten hen kleren aandoen die hen beschermen tegen het weer (en hen er niet als een zwerver uit laten zien)

Bij de eerste zonnige dag zonder jas naar school? Ho maar. Pas als het echt warm genoeg is, mag de jas thuisgelaten worden. Vaak zijn we zelfs zo streng dat we ze sokken laten dragen.

4. We spelen soms niet met ze, zodat ze kunnen leren hun fantasie te gebruiken

We zijn zo ‘streng’ dat onze kinderen weten dat het niet onze taak is om hen te vermaken. In plaats van een hele dag achter ons kind aan te lopen, zeggen we soms ‘nee’ en zal ons kind zijn eigen fantasie moeten gebruiken om zichzelf te vermaken. En als we echt heel streng zijn, sturen we ze ook wel eens naar buiten om daar te spelen.

5. We hebben de controle in handen over waar ze hun tijd aan besteden

Een middag lang kinderprogramma’s kijken? Nee hoor! Voor alles is een tijd en plaats; er moet ook (buiten) gespeeld worden, klusjes gedaan worden of een boekje gelezen worden.

6. We laten hen (gratis) klusjes doen

We zijn een familie met elkaar en om een huishouden te runnen zijn we allemaal nodig. De jonge kan het speelgoed opruimen, de middelste tafel dekken en de oudste stofzuigen. En daar hoort geen gemopper bij.

7. We laten ze niet hun eigen bedtijd kiezen

Of ze nu willen of niet, bedtijd is bedtijd. Na het bedritueel mogen ze niet meer naar de woonkamer komen, tenzij het echt niet goed gaat. Zo leren we ze dat slaap belangrijk is en geven we ze een vast slaapritme.

Lees ook: Hoeveel slaap heeft mijn kind eigenlijk nodig?

8. We laten hen altijd al het eten proberen

Smaak moet ontwikkeld worden en dat gebeurd niet als wij telkens toegeven aan de eetwensen van de kinderen. Van alles wat gekookt wordt moet wat geprobeerd worden. Soms zijn we zelfs zo ‘streng’ dat ze hun hele bord leeg moeten eten, ook als ze het niet lekker vinden.

al het eten uitproberen

9. We laten niet alles toe wat andere ouders toelaten

“Ja, maar iedereen mag…” Nee, bij ons komt dat er niet in. Wat andere moeders of vaders ook vinden of toelaten, bij ons mogen de kinderen niet alles wat bij de buren mag. Tot ver na bedtijd een film kijken? Wij zeggen ‘nee’.

10. We negeren ze soms

Als ze midden in de supermarkt een enorme driftbui krijgen en persé dat ene snoepje willen, dan negeren we ze. Beter nu een keer negeren dan toegeven en de volgende 10 keer een driftbui in de supermarkt.

11. We laten hen moeilijke dingen zelf doen

We nemen niet automatisch de taak van onze kleine over als het te moeilijk is. We laten hun het zelf uitvogelen. Niks geeft kinderen een groter zelfvertrouwen dan iets wat veel moeite kost, maar uiteindelijk wel lukt.

12. We laten hen hun beloningen verdienen

Hoewel sommige kinderen denken dat ze alles zomaar kunnen krijgen, willen wij als ‘strenge’ moeders onze kinderen leren dat je ook soms voor dingen moet werken. Wil je kind graag die ene mooie barbie? Dan laten wij haar er sowieso aan bijdragen. Met een beetje spaargeld, of door een week lang te helpen de tafel dekken en afruimen.

13. We laten hen verlies voelen

Maak je je speelgoed kapot? Dan moet je dat voelen. Als ‘strenge’ ouders kopen we niet zomaar vervangend speelgoed. Zo leren we ze voorzichtig om te gaan met spullen en de wereld om hen heen.

14. We laten hen sorry zeggen

Waneer onze kinderen ruzie maken met de buurkinderen, of iets doen wat niet van ons mag, dan moeten ze sorry zeggen. Doen ze dat niet, dan staan er maatregelen tegenover. Toegeven dat je fout zat is een van de belangrijkste lessen van het leven.

15. We leren ze dat de wereld niet om hen draait

We laten onze kinderen inzien dat niet de hele wereld om hen draait. Nou goed, dat doet het wel een beetje, maar we willen niet dat zij dat weten, toch? We zijn tenslotte de ‘strengste’ moeders ooit?

Lees ook: Kinderen verwennen: gevolgen en tips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*