Dit is de langste babynaam van 2015 – en andere weetjes

voornamen babynaam

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Eén op de tien kinderen die in de afgelopen 6 jaar is geboren, krijgt een zeldzame babynaam. Dat blijkt uit de cijfers van het SVB. Wij waren benieuwd welke unieke namen en welke trends we dit jaar in de lijst met voornamen tegenkwamen.

De langste naam van 2015 telt wel 25 tekens!

Sinds de jaren ’80 en ’90 worden namen steeds korter. Jongens krijgen vaak een naam met één lettergreep en meisjes steeds meer met twee lettergrepen. Maar in 2015 werd de langste voornaam toch aan een meisje gegeven: Indianola-Clara-Elizabeth. De naam telt wel 25 tekens! De jongen met de langste babynaam heet Jeanson-Markanthony.

De populairste letter is…

De beginletter die in 2015 het meeste voorkwam onder de jongensnamen, was de letter J met 13,4%. 12% van alle meisjes kregen een voornaam die begon met de letter L. Dit was de populairste letter onder meisjesnamen. De letter die het minste populair was, was de letter U. In totaal zijn er 120 kinderen die een babynaam kregen met deze letter.

Bekende YouTuber

De immens populaire YouTuber Enzo Knol, doet het niet alleen goed bij kinderen. Ook hun ouders hebben de naam blijkbaar opgepikt, want de naam Enzo steeg van nummer 357 naar 285. In totaal kregen 56 jongens deze naam toegewezen.

Maar er zijn meer vernoemingen vernomen in 2015. Sinds de populaire kinderfilm ‘Frozen’ uitkwam, zijn ook de namen Elsa, Anna en Olaf in populariteit gestegen. De naam Elsa steeg 60 plekken (250 naar 190) en ook Olaf steeg 84 plekken in de lijst (306 naar 222). Anna was al een populaire naam, maar ook deze steeg met 4 plekken. (8 naar 4).

Lees ook: de populairste Vlaamse babynamen van 2015

Verschillen per provincie

Per provincie zien we ook veel verschillen in namen. Zo zien we in Friesland typische Friese namen langskomen als Hidde en Jelte. In Zeeland komen we juist veel traditionele namen tegen in de top 3, zoals Cornelis en Johannes.

Geslachtsveranderingen

We zagen in 2015 dat er verschillende voornamen ‘van geslacht veranderden’. Een voorbeeld hiervan is de naam Lux. Voorheen was dit een meisjesnaam, maar het in 2015 werd het aantal mannelijke Luxen verdubbeld! Zou het komen doordat Jim Bakkum zijn zoontje zo noemde?

Lees ook: De populairste babynaam van 2015 is…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*