Tijdens je zwangerschap is het verstandig om geen alcohol te drinken. Maar waarom mag dat dan niet, hoor ik je denken. Dat leggen wij je uit!
Dit is waarom je beter geen alcohol kunt drinken als je zwanger bent
Alles wat je drinkt, drinkt jouw kind mee. Dit geldt dus ook voor alcohol. Het ongeboren kindje heeft evenveel alcohol in het bloed als jij. Als jij bijvoorbeeld een alcoholpromillage hebt van 0,3%, heeft je baby dat ook. De Amerikaanse vereniging voor kinderartsen komt dan ook met een duidelijke boodschap: ‘Doe het niet!’
Gevolgen van alcohol op de ongeboren baby
Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van cellen. Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de organen en hersenen van jouw kindje zich. De alcohol kan hier een negatieve invloed op hebben. Als de alcohol de hersenen van de baby aantasten, kan dit leiden tot een handicap. Vooral als je in de eerste 12 weken van de zwangerschap alcohol drinkt, is dit risico groot, omdat dit de organen van je kindje kan aantasten, zoals het hart. Ook kan het drinken van alcohol leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Bij welke hoeveelheid is het schadelijk?
Het is niet duidelijk welke hoeveelheid alcohol schadelijk kan zijn voor het kindje. Dit verschilt per persoon. Het hangt af van de snelheid waarmee je lever de alcohol afbreekt, de hoeveelheid lichaamsvocht en hoe groot je bent. “Er bestaat geen veilig moment, geen veilige hoeveelheid en geen veilig type alcohol om te drinken tijdens de zwangerschap. Het is het risico gewoon niet waard”, zegt epidemiologie Cheryl Tan.
Wat zijn de gevolgen als het kindje geboren is?
Als je de gehele zwangerschap alcohol drinkt, kan het zijn dat je kindje klein wordt geboren en deze groeiachterstand nooit meer inhaalt. Ook is het mogelijk dat je kindje veel huilt, snel overprikkeld is, slaapstoornissen heeft en minder snel te kalmeren is. Het kan ook voorkomen dat je baby’tje een gezichtsafwijking of hersenbeschadiging heeft.
Foetal Alcohol Spectrum Disorder
Als een vrouw tijdens de zwangerschap te veel heeft gedronken en het kind heeft daardoor een afwijking, wordt dit FASD genoemd. De mate van de afwijking kan verschillen tussen een lichte tot zware vorm. Een lichte vorm is bijvoorbeeld dat het kind snel prikkelbaar is of slaapstoornissen heeft. Het ergste geval is dat een kind gezichtsafwijkingen en neurologische beschadigingen heeft.
Bron: Alcohol en zwangerschap