Als er een meisje wordt geboren eten we beschuit met roze muisjes en hangen er roze vlaggetjes. Als een jongetje wordt geboren wordt de kamer blauw geschilderd en krijgt hij een blauw mutsje op. We weten niet anders dan dat roze voor meisjes is en blauw voor jongens. Maar waar komt dit vandaan?
Waarom is roze voor meisjes en blauw voor jongens?
In de Katholieke wereld waren de rollen van deze kleuren vroeger helemaal omgedraaid.Jezus werd vaak afgebeeld in een rood gewaad, Maria werd veel vertoond met blauwe kleding. Roze en rood stonden dus voor mannelijkheid, terwijl blauw symbool stond voor vrouwelijkheid. Maar waarom vinden we nu juist het omgekeerde? Dit komt mede doordat Amerikaanse fabrikanten de kleurscheiding toepaste in kleding. De kleur voor baby’s was namelijk tot 1920 nog overwegend wit. De kleurscheiding begon toen er een nieuwe ontwikkeling in de kledingindustrie plaatsvond. Er werd een techniek ontwikkeld, waarbij kleding geverfd kon worden met een niet-giftige stof. Hierdoor kon textiel dus op een veilige manier gekleurd worden. Vanaf dat moment kwamen de typisch kleuren -roze en blauw- de wereld in.
Beschermde kleur
Op hetzelfde moment verstuurden steeds meer mensen geboortekaartjes. Hier kwam de kleurscheiding duidelijker terug dan ooit. De geboortekaartjes van meisjes kregen een roze kleur. Roze werd voor vrouwen gebruikt, omdat het werd geassocieerd met lief en zoet. De kaartjes van jongens kregen een blauwe kleur, de kleur van bescherming. In die tijd waren jongens meer waard dan meisjes en de blauwe kleur moest de jongens beschermen. Ook werden de uniformen van mannen blauw.
Vooral in de Westerse wereld
De kleurverdeling is vooral in de Westerse samenleving sterk aanwezig. Dit komt doordat we snel weten welk geslacht het kindje heeft, hierdoor is het niet nodig om wit te kopen. Ouders kopen direct spullen voor een jongetje of meisje.
Onderzoek
In Engeland is er onderzoek gedaan naar de voorkeur van mannen en vrouwen naar deze kleuren. Ze lieten mannen en vrouwen zo snel mogelijk kiezen tussen twee gekleurde vlakjes. En je kunt de uitslag al raden… De voorkeur van vrouwen ging uit naar roze en de voorkeur van mannen ging uit naar blauw. In China deden ze hetzelfde onderzoek en ook hier kwam deze uitslag uit het onderzoek. Dit onderzoek werd ook afgenomen bij baby’s van 4 tot 5 maanden oud, hierin was echter geen voorkeur te merken tussen blauw en roze. Zou het dan toch aangeleerd zijn?
Bron: WRM, NRC, Mens en Samenleving