Zoals je vorige week kon lezen, zijn er grofweg twee soorten driftbuien: de instort-driftbui (je kind is moe en overweldigd en heeft vooral behoefte aan nabijheid) en de dramatische-driftbui (de driftbui waar geen tranen bij komen kijken en waarbij je kind iets van jou gedaan wil krijgen). Het is belangrijk dat je als ouder leert zien welke soort je kind laat zien, omdat je je reactie daarop moet aanpassen, zodat je kan voorzien in de behoeften van je kind. Als het om een instort-driftbui gaat, heeft je kind meer behoefte aan jouw troost en nabijheid. Gaat het om een dramatische-driftbui, dan helpt het vaak beter om er geen aandacht aan te besteden. We bespreken verschillende manieren waarop je met een driftbui om kan gaan.
Voorkomen
- Probeer niet de hele dag te verbieden. Zorg ervoor dat je kind genoeg mogelijkheid heeft om lekker op ontdekkingstocht te gaan, omdat peuters hier behoefte aan hebben. Doe kastjes op slot en zet kostbare dingen buiten bereik, zo kan je kind zijn gang gaan, zonder dat je steeds hoeft te waarschuwen [1].
- Geef je kind soms de ruimte om even lekker uit te razen, zonder dat hier straf of maatregelen tegenover staan. Je kind heeft het af en toe nodig om zijn gevoelens te kunnen uiten [1].
- Onthoud als algemene regel: toegeven = herhalen. Geef je toe omdat je kind driftig is? Dan weet je bijna zeker dat je kind dit gedrag vaker gaat laten zien om zijn zin te krijgen.
- Benoem de dingen die je doet en de dingen die je kind doet. Omdat de taalontwikkeling in volle gang is, helpt dit het kind om de wereld te begrijpen. Hoe meer jij benoemt wat het kind doet of wat hij voelt, hoe meer hij zich begrepen zal voelen en hoe minder hij waarschijnlijk een driftbui nodig heeft om zich te laten horen.
Tijdens de driftbui
- Probeer rustig te blijven. Met boos worden en je geduld verliezen versterk je de reactie van je kind [1]. Lukt het je niet om rustig te blijven? Kies er dan voor om een minuutje weg te lopen en weer even tot jezelf te komen [2]. Kinderen voelen feilloos aan dat hun ouders onzeker of angstig worden van het gedrag van hun kind en gaan hier gebruik van maken, probeer je hoofd dus koel te houden als je kind driftig wordt.
- Als je kind anderen slaat of schopt, houd hem dan vast tot hij tot rust gekomen is [2]. Bij sommige peuters zal dit echter niet werken, omdat het gevoel van vastgehouden worden hun reactie zal versterken. Is dit bij jouw kind het geval? Zorg dat er geen voorwerpen in de buurt zijn die stuk kunnen en probeer je kind te beschermen tegen het pijn doen van zichzelf of anderen [3].
- Voor veel ouders is het misschien wel bekend: een driftbui in de supermarkt. Dit is vaak een dramatische-driftbui, omdat je kind iets van jou wil. Bij sommige kinderen werkt het dan het beste om er naast te blijven staan, maar er geen aandacht aan te besteden. Zodra je kind weer rustig is, kan je zeggen: “zo, is het over? Dan gaan we nu weer verder” [4].
Gevoel benoemen, uitrazen en troosten
- Help je kind zijn gevoel onder woorden te brengen: “kom eens even bij me, zullen we samen proberen te vertellen wat er aan de hand is? Volgens mij ben je boos omdat je auto kapot is gegaan, klopt dat?” [4] Hierdoor voelt je kind dat je hem begrijpt en het helpt hem om zijn gevoel te begrijpen en jou eventueel te verbeteren of aan te vullen. Als je kind weer rustig is, leg dan uit dan boos worden en schreeuwen voor jou niet de manier is om aandacht of je zin te krijgen [2].
- Het kan je kind helpen om een soort time-out plekje te maken: een veilige plek waar hij even uit kan razen. Het is belangrijk dat je hiervoor niet de slaapkamer van het kind gebruikt! Deze plek moet veilig blijven en het liefst geassocieerd worden met slapen. Als je kind daar heen moet als hij boos is, zal hij zich er minder op zijn gemak voelen als hij moet slapen.
- Als je ziet dat je kind een instort-driftbui heeft, helpt het het beste om hem dicht tegen je aan te houden. Zodra hij dan rustig is, merkt hij dat hij dicht tegen jou aan ligt en zal hij zich veilig voelen en zal de drift overgaan in huilen, waardoor jij je kind kan troosten [3].
Belangrijk
- Zorg dat je kind zich niet gestraft of beloond voelt voor de driftbui. Laat merken dat een driftbui niks verandert: zowel niet in positieve- als in negatieve zin. Heb je gezegd dat iets niet mag? Dan mag het nog steeds niet na de driftbui. Zouden jullie iets leuks gaan doen samen? Dan gaan jullie dat nog steeds doen na de driftbui [3]. Op deze manier merkt je kind dat driftbuien niet de manier zijn om iets gedaan te krijgen, maar dat je er ook niet minder door van hem houdt.
Zoals je ziet zijn er verschillende manier om om te gaan met de driftbuien van je peuter. Probeer daarom om een manier te vinden die voor jouw kind het beste werkt. Wees ook zacht voor jezelf, het is een lastige periode en kan van jou als ouder veel vragen! Neem daarom ook voldoende rust, dit geeft je meer energie om geduldig op de driftbuien van je kind te reageren. En onthoud: deze fase gaat vanzelf voorbij.
Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!
[1] En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.
[2] Temper tantrums in toddlers: how to keep the peace – http://mayocl.in/1NLT9Qd
[3] Coping with tantrums – http://bit.ly/1IaNcjO
[4] Opvoeden praktisch bekeken – Timmers-Huigens, D.