Vorige week schreven we al over peuters: grenzen stellen, strijd voorkomen en gevoel benoemen. Elke ouder van een peuter zal het herkennen dat een peuter af en toe erg koppig kan zijn en sommige ouders hebben regelmatig te maken met een driftig kind. In deze blog lees je meer over driftbuien, waarom peuters driftig worden en leuke weetjes over temperament en driftbuien. Volgende week zullen we schrijven over hoe je als ouder met een driftige peuter om kunt gaan.
Driftbuien
Driftbuien zijn een ontlading van opgekropte gevoelens van frustratie en ongeduld. Hoe vaak en in welke mate een kind driftig wordt hangt af van het temperament van het kind [1]. Driftbuien komen het meest voor als het kind tussen de 1 en de 4 is [2], met als hoogtepunt rond de tweede verjaardag [1]. Kinderen in deze leeftijd hebben nog geen goede strategieën ontwikkeld om om te gaan met emoties en verliezen zich er als het ware in [3].
Wist je dat: aan het gedrag van een baby kan je vaak al veel van het temperament afleiden. De ene baby huilt fel, krijgt een rood gezicht en balt zijn vuistjes, de andere laat zich minder hard horen en laat zich sneller troosten [1].
Verschillende soorten
Het is goed om te weten dat er verschillende ‘soorten’ driftbuien zijn, die grofweg te onderscheiden zijn in twee categorieën: de instort-driftbui en de dramatische-driftbui. Bij de dramatische-driftbui komen vaak geen tranen kijken en dit wordt vooral gebruikt om iets van jou als ouder gedaan te krijgen.
Bij de instort-driftbui zijn de kinderen vooral overweldigd en gefrustreerd. Ze hebben even de ruimte nodig, maar zijn vooral op zoek naar troost en begrip, in de vorm van bijvoorbeeld een knuffel of een slokje water, om vervolgens weer verder te gaan [4].
Wist je dat: kinderen die weten wat ze kunnen verwachten, krijgen minder snel een driftbui. Het helpt dus om je kind van tevoren ergens goed op voor te bereiden [6]
Waarom?
Peuters worden om verschillende redenen driftig. Een daarvan is dat peuters (en kleuters) hun gevoelens nog niet zo goed onder woorden kunnen brengen. Dat komt doordat ze daar een te kleine woordenschat voor hebben, of het lastig vinden om de gevoelens een naam te geven. Dit is een van de grootste redenen dat een jong kind in een driftbui terechtkomt: het is zijn manier om aan te geven dat hij het graag anders zou willen [2].
Een andere reden is dat ze nog niet zoveel kunnen en mogen als ze zouden willen. Ze willen steeds meer zelf doen en steeds meer imiteren, maar komen er tegelijkertijd achter dat ze tegengehouden worden doordat ze het nog niet kunnen, of doordat er grenzen gesteld worden. Een driftbui ontstaat sneller als een kind moe is of trek heeft, omdat het kind zichzelf dan vaak minder goed in de hand kan houden [5]. Driftbuien nemen af naarmate de taalontwikkeling van kinderen verbetert, omdat ze zich hierdoor beter in woorden kunnen uiten [1].
Wist je dat: als je kind driftig is, verzet het zich tegen jouw eis of vraag en niet tegen jou als persoon [1].
Taak van de opvoeder
Het is de taak van jou als ouder om je kind te leren met zijn drift om te gaan [1]. Wanneer kinderen merken dat hun driftbuien je bang of onzeker maken of dat je je ervoor schaamt, zullen ze het sneller gaan gebruiken als middel om iets van jou gedaan te krijgen. De snelste manier om een driftbui te laten stoppen is namelijk toegeven, en je kind merkt dat. Toegeven werkt op de korte termijn, maar op de lange termijn zullen de driftbuien vaker voorkomen [2].
Lees volgende week over verschillende manieren om om te gaan met driftbuien!
Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!
[1] En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.
[2] Opvoeden praktisch bekeken – Timmers-Huigens, D.
[3] 10 ways to tame your kid’s tantrum – //bit.ly/1XVWDuh
[4] Dealing with tantrums – //bit.ly/1OQtFGy
[5] Temper tantrums in toddlers: how to keep the peace – //mayocl.in/1NLT9Qd