Alles wat je wilt weten over bevallingsverlof

bevallingsverlof pasgeboren baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Als je zwanger bent, kan je aanspraak maken op het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Samen duurt dit tenminste 16 weken. Hier lees je alles over het bevallingsverlof.

Lees hier hoe het zit met je zwangerschapsverlof.

Bevallingsuitkering aanvragen

De bevallingsuitkering vraag je tegelijk aan met je zwangerschapsuitkering. Wil je meer weten? Kijk op: alles over je zwangerschapsverlof.

Lengte bevallingsverlof

Nadat je bent bevallen van je kleintje gaat je bevallingsverlof in. Dit duurt ten minste 10 weken. De dagen die je van je zwangerschapsverlof niet hebt opgemaakt, mag je meenemen in het bevallingsverlof. Heb je een vroege bevalling gehad? Dan kan je dus langer bevallingsverlof opnemen. Geef daarom altijd je bevalling aan je werkgever en de gemeente aan.

zwangerschapsverlof voetjes baby

Bevallingsverlof in delen opnemen

Sinds 1 januari 2015 is het mogelijk om de laatste weken van je bevallingsverlof in delen op te nemen. Het gaat hierbij om de resterende weken dat overblijft nadat je 6 weken bevallingsverlof hebt opgenomen. Dit deel van je verlof kan je uitspreiden over 30 weken. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen om 20 weken lang een dag in de week minder te werken. Je bevallingsuitkering (WAZO-uitkering) wordt echter wel aaneengesloten uitgekeerd.

Wil je het laatste deel van je verlof uitspreiden? Geef dit dan uiterlijk 3 weken na je bevalling bij je werkgever aan. Je werkgever moet binnen 2 weken antwoord geven en kan alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt.

Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname baby

Als je baby langer dan een week in het ziekenhuis is opgenomen, kan je extra bevallingsverlof aanvragen om je baby langer thuis te kunnen verzorgen. Hiervoor geldt dat:

  • je geen extra verlof krijgt voor de eerste week dat je kindje in het ziekenhuis lag. Lag je baby 3 weken in het ziekenhuis, dan krijg je dus 2 weken langer verlof.
  • het extra verlof maximaal 10 weken kan duren.

bevallingsverlof ziekenhuis

Om extra bevallingsverlof aan te vragen, heb je een verklaring nodig van het ziekenhuis waar je kind in heeft gelegen. Zijn dat er meer dan 1, dan vraag je van elk ziekenhuis een verklaring aan. Deze verklaringen geef je aan je werkgever die de aanvraag voor een verlengt verlof bij het UWV zal doen. Wanneer je een uitkering krijgt, vraag je het extra verlof aan bij het UWV. In beide gevallen berekent het UWV hoeveel extra zwangerschapverlof je krijgt en verzend jou een bevestigingsbrief.

Lees ook: Moeder met baby in ziekenhuis vindt een prachtige verrassing!

Ziek tijdens bevallingsverlof

Als je ziek wordt tijdens je bevallingsverlof gelden hiervoor verschillende regels afhankelijk van de manier waarop je je verlof opneemt.

Aaneengesloten verlof

Neem je het bevallingsverlof aaneengesloten op en wordt je tijdens dit verlof ziek, dan wordt je zwangerschap- en bevallingsuitkering gewoon doorbetaald. Geef je ziekte wel door aan je werkgever.

Flexibel opgenomen verlof

Wanneer je flexibel verlof opneemt, kan je tot 30 weken na je bevalling vrije dagen nemen, zoals jij dat hebt ingepland. Als je ziek wordt in deze periode gelden de volgende regels:

  • Word je ziek in de weken dat je bevallingsuitkering nog niet is gestopt, dan loopt deze uitkering gewoon door en val je niet onder de Ziektewet-uitkering. Bespreek met je werkgever hoe je de rest van je verlof op kan nemen.
  • Word je ziek op de eerste dag nadat je bevallingsuitkering is gestopt en heeft je ziekte met je zwangerschap te maken? Meld je ziekte bij je werkgever. Hij vraagt dan de Ziektewet-uitkering voor je aan.
  • Word je ziek op de eerste dag nadat je bevallingsuitkering is gestopt en heeft je ziekte niet met je zwangerschap te maken? Nadat je dit door hebt gegeven aan je werkgever, betaalt hij je loon door.
  • Word je ziek na het stoppen van je bevallingsuitkering en valt dit niet op de eerste dag nadat je uitkering is gestopt, dan betaalt je werkgever je loon door. Je valt niet onder de Ziektewet-uitkering.

Ik ben bevallen en mijn arbeidscontract stopt

Als je dienstverband ophoud in de periode dat je zwangerschapverlof of bevallingsverlof hebt, wordt je uitkering gewoon doorbetaalt.

Bron: UWV

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*