Weeën zijn het teken dat je gaat bevallen. Je lichaam maakt zich klaar om een baby’tje op de wereld te zetten. Maar als weeën elkaar zó snel opvolgen, dat je ze moeilijk op kunt vangen, spreek je van een weeënstorm.
De basis
Laten we beginnen bij de basis, dus wat is een wee? Het technische verhaal is dat je baarmoederspieren met regelmaat samentrekken en zorgen dat je baby naar beneden wordt geduwd. Veel vrouwen omschrijven weeën als menstruatiepijn of een elastische band die in je onderbuik wordt aangetrokken.
Weeënstorm tijdens bevalling
Als je meer dan 6 weeën hebt in 10 minuten, dan spreken we van een weeënstorm. Normaal is er een pauze tussen de weeën om weer op adem te komen, maar bij een weeënstorm volgen de weeën elkaar zo snel op, dat dit niet mogelijk is. Een weeënstorm zorgt vaak voor een snellere bevalling, omdat de ontsluiting sneller gaat.
Oorzaak weeeënstorm
Hoe een weeënstorm ontstaat, is niet duidelijk. Het kan spontaan ontstaan en elke zwangere vrouw kan ermee te maken krijgen. Toch komt het niet vaak voor. Wat we wel weten, is dat het vaker voorkomt bij ingeleide bevallingen, omdat de weeën dan op een kunstmatige manier worden opgewekt.
Wat kun je doen bij een weeënstorm?
Allereerst, raak niet in paniek. You can do this! Je lichaam kan het aan en jij dus ook. Wees je bewust van je ademhaling en concentreer je daarop. Om de weeën op te vangen, kun je in bad gaan zitten. Door het warme water kun je je beter ontspannen. Als je al in het ziekenhuis bent, kun je vragen om pijnstillers, zoals een ruggenprik.
Heeft een weeënstorm invloed op de baby?
Bij een wee trekt de baarmoeder samen. Hierdoor heeft de baby tijdelijk minder zuurstof, maar na de wee wordt dit weer aangevuld. Bij een weeënstorm kan de zuurstof moeilijker worden aangevuld, omdat de baarmoeder constant samentrekt. De verloskundige houdt de baby daarom nauwkeurig in de gaten. Zodra de baby in gevaar is, kunnen ze gelijk ingrijpen door bijvoorbeeld weeënremmers toe te dienen.
Foto: ThomasLife