Veel ouders met een peuter zullen het wel herkennen: huilbuien tijdens de maaltijd, eten dat door de kamer vliegt, mondjes die niet open gaan. In deze blog bespreken we waar dit vandaan kan komen en geven we enkele tips die ouders van een lastig etende peuter een eindje op weg kunnen helpen. Heb je zelf ervaringen die bij jouw peuter werkten? Help andere ouders verder door ze met ons te delen op Facebook!
Oorzaken van slecht eetgedrag
- Het lastige gedrag wat een peuter vertoont tijdens het eten kan verschillende oorzaken hebben.
- Lichamelijk
Het kan zijn dat je kind iets onder de leden heeft of allergisch is voor bepaald voedsel. Probeer daar achter te komen, voordat je overgaat tot verdere stappen. - Onregelmatig eten
Ouders die niet tegelijk met hun kinderen eten, eten op onregelmatige tijden, laat eten, veel buiten de deur eten, het zijn allemaal voorbeelden van gebrek aan regelmaat, waar een peuter juist veel behoefte aan heeft. - Eten is niet duidelijk
Eten voor de televisie, eten met het bord op schoot of bijvoorbeeld spelen onder het eten maken het eten onduidelijk. Ook hierin helpt regelmaat je kind een gezond eetpatroon te ontwikkelen. - Ruzie aan tafel
Aan tafel is vaak een moment dat irritaties besproken worden, wat uit kan lopen op conflicten. Kleine kinderen die de situatie nog niet begrijpen, kunnen tegen een vervelende sfeer protesteren door slecht te gaan eten [1].
Eigen wil
Kinderen ontdekken in de peuterleeftijd dat ze een eigen wil hebben en ze proberen dit maar al te graag uit. En juist tijdens het eten is dit voor een ouder lastig, je kan je kind namelijk niet dwingen om te eten. Voor je kind geeft dit een fijn gevoel, omdat hij hier helemaal zelf de regie over kan hebben [2]. Om je kind een gevoel van regie te geven, kan je hem laten helpen met het bereiden van het eten. Ben jij groenten aan het snijden? Geef je kind dan ook een stukje met een kindermes en laat hem zijn ‘eigen groenten’ snijden.
Wist je dat een kind in de peuterleeftijd minder goed eet omdat hij een eigen smaak aan het ontwikkelen is? Hij komt erachter dat hij dingen eigenlijk niet zo lekker vindt.
Dwingen werkt averechts
Een kind dat gedwongen wordt, zal zich verzetten. Je kind dwingen om te eten zal dus een averechtse uitwerking hebben, omdat je kind zich op de een of andere manier zal gaan verzetten. Hij gaat bijvoorbeeld heel langzaam eten, knoeien, niet slikken, enzovoorts [3].
Wist je dat het vaak werkt om net te doen alsof het je niet uitmaakt of je kind wel of niet eet? Hierdoor heeft hij er geen baat bij om er een strijd van te maken [2].
Wat kan je beter niet doen?
- Laat je kind geen tijdenlang met een bord vol eten aan tafel zitten, haal na een half uur het bord weg en geef je kind een toetje
- Probeer je kind niet om te kopen door dingen te zeggen als: “als je je bord leeg eet, krijg je…”. Dit kan ervoor zorgen dat je kind alleen nog eet als hij een beloning krijgt.
- Geef je kind vlak voor het eten geen snoepjes, dit kan de eetlust verminderen [4]
Wist je dat een peuter minder snel groeit en dus ook minder eten nodig heeft? Zolang je kind vrolijk is en genoeg energie heeft, krijgt hij vaak genoeg binnen [2].
Tips
- Eet op vaste momenten op een vaste plek
- Maak van de maaltijd een gezellige aangelegenheid, waarin ruimte is om de dag te bespreken [2, 4]
- Geef het goede voorbeeld door zelf van het eten te genieten en dit te benoemen [2]
- Laat je kind zelf eten, dit maakt het spannender en geeft hem meer gevoel van controle [2]
- Laat je kind een half uur voor het eten een stukje appel, wortel of komkommer eten. Kinderen kunnen namelijk ook te veel honger hebben en daardoor niet meer eten. Een gezonde snack voor het eten voorkomt dit [2]
- Zorg dat het eten er leuk uitziet, daar zijn kinderen gevoelig voor [2] Hier vind je daar geniale inspiratie voor!
- Laat je kind bijvoorbeeld twee ingrediënten kiezen die hij niet wil eten [2]
Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!
[1] Opvoeden praktisch bekeken – Timmers-Huigens, D.
[2] Opvoeden anno nu – Welgraven, E.
[3] Opvoeden kun je leren – Feddema, G.
[4] En als we nou eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.