10 tips om je peuter te laten praten

praten baby spraakontwikkeling tips

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

De meeste kinderen beginnen rond hun eerste jaar met het zeggen van woorden. Bij 18 maanden leren ze zelfs rond de 10 woorden per dag en gaan ze woorden combineren om iets duidelijk te maken. Bij het ene kind gaat dit sneller dan bij het andere kind. Dit zijn tips waarmee je je kind kunt helpen om te leren praten.

1. Praat rustig.
Als je met volwassenen onderling praat, spreek je ongemerkt vrij snel. Je kind kan dan moeilijk woorden onderscheiden. Om je peuter te helpen bij het praten, is het belangrijk dat je langzamer praat en goed articuleert. Zo kan je kindje makkelijker woorden herkennen en klanken napraten.

2. Ga door de knieën
Als je tijdens het spreken met je kind je hoofd op ooghoogte van je peuter brengt, helpt dit je kindje om te focussen op jouw boodschap. Kinderen zullen hierdoor eerder de taal oppikken.

samen spelen praten communicatievaardigheid baby3. Samen spelen
Het klinkt misschien heel simpel ‘samen spelen’, maar het is een essentieel onderdeel van taalontwikkeling. Met simpele woorden als ‘politie’ en ’tatu’ laat je tijdens het spelen aan je kind zien wat woorden betekenen. Het zien van de betekenis van woorden is voor kinderen erg belangrijk om een beter begrip te krijgen van taal en hun omgeving.

4. Samen lezen
Het samen lezen van prentenboekjes is erg goed voor de spraakontwikkeling van je kind. Doordat je tijdens het praten direct kunt aanwijzen op het plaatje wat je bedoelt, begrijpen kinderen eerder de inhoud van woorden. Door vragen te stellen over het boekje, maak je het lezen interactief en oefen je het uitspreken van woorden.

Lees ook: Peuters liggen in een deuk om ‘Het boek zonder tekeningen’

5. Samen zingen
Samen zingen is goed voor de spraakontwikkeling van kinderen. Een liedje blijft steeds hetzelfde. Door de herhaling en het ritme zijn de zinnen makkelijk te leren en te onthouden. Ook leert je kleintje door de liedjes meer over zijn omgeving.

6. Volg je kind
Als je kind geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp, is het goed om hier op in te haken. Vind je peuter bijvoorbeeld een plaatje uit een boek heel mooi, praat hier dan langer over door en stel vragen. Vind je kind boten interessant, praat dan over boten en ga eens naar een haven.

boekje samen lezen peuter7. Wacht
Wachten is in deze tijd niet zo simpel. We zijn gewend dat we altijd snel antwoord krijgen op vragen. Bij je kindje werkt dit anders. Als je een vraag stelt, wacht dan ook op antwoord. Zo leer je je kind dat het belangrijk is dat hij praat en dat je graag wilt horen wat hij te vertellen heeft.

8. Begeleid babytaal met correcte woorden
Veel kinderen verzinnen zelf woorden voor activiteiten of spreken woorden niet correct uit. Om hen de juiste woorden aan te leren is het niet nodig om steeds woorden te verbeteren. Het is beter om in je reactie op je kind te laten weten dat je het snapt, maar dan wel het correcte woord te gebruiken. Bijvoorbeeld: “We gaan naar keukeu. In de keuken gaan we koekjes halen.”

Lees ook: filmpje: zo belangrijk is emotionele interactie met je baby!

9. Kijk beperkt tv, filmpjes en computerspelletjes
Hoewel er hele goede programma’s bestaan voor peuters, is een tv-programma nooit interactief. Computerspelletjes zijn interactief, maar zijn niet responsief voor de ideeën van je kind. Hierdoor leert je kind dus niet sneller spreken. Pas als je samen met je kind praat over wat hij ziet en doet, stimuleer je de spraakontwikkeling.

10. Houdt het gehoor van je kind in de gaten
Als je kind niet duidelijk kan horen, zal de spraak ook minder snel ontwikkelen. Houdt dus in de gaten of je kind bepaalde geluiden hoort. Als je je zorgen maakt, ga dan naar de huisarts.

Lees ook: Communiceren door babygebaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*