Slaapproblemen bij baby’s; veel ouders hebben er mee te maken en het is niet altijd even makkelijk om hier mee om te gaan. In deze blog schrijven we over verschillende oorzaken en geven we een aantal tips. Heb je na het lezen van deze blog specifieke vragen of juist tips die bij jouw baby goed geholpen hebben? Laat dan een berichtje achter op onze Facebook, of stuur een mail naar info@babyblog.nl.
Waarom valt mijn baby niet in slaap?
Dat je baby niet goed in slaap kan komen, kan te maken hebben met oorzaken in het kind en oorzaken die bij de ouders liggen. Een kind dat honger heeft, overprikkeld of oververmoeid is of pijn heeft, zal niet makkelijk in slaap vallen. Ook als je als ouders geen vaste dagelijkse routine en duidelijk ritueel voor het naar bed gaan hebt ingesteld, is het voor een baby lastig om in slaap te vallen [1].
Wist je dat: inbakeren je baby helpt om rustig in slaap te vallen? Na maanden op een klein oppervlak is het voor hen soms beangstigend om zoveel ruimte te hebben.
Fases van in slaap vallen
Een baby doorloopt over het algemeen drie fases tijdens het in slaap vallen. Om ervoor te zorgen dat je baby lekker in slaap valt kan het helpen om hem/haar op het ‘juiste’ moment in bed te leggen.
Fase 1: je baby vertoont tekenen die laten zien dat hij moe is (hoofdje wegdraaien, oogjes wrijven, trekken aan oren, krabben aan gezicht en de coördinatie van iets oudere kinderen wordt minder).
Fase 2: je baby krijgt een glazige blik in zijn ogen, hij kijkt wel, maar lijkt niks meer in zich op te nemen. Dit duurt ongeveer 3 á 4 minuten.
Fase 3: je baby valt in slaap; de oogjes vallen dicht en het hoofdje valt naar voren of naar de zijkant. De oogjes gaan opeens weer open en het lichaampje schokt, waarna de oogjes weer dichtvallen. Dit herhaalt zich een aantal keer tot je baby echt slaapt [2].
Het beste is om je kind voor fase 3 in bed te leggen, zodat hij zelfstandig in slaap leert vallen. Tip: observeer en hou zo nodig een slaapdagboek bij om het slaapgedrag van je kind in kaart te brengen. Dit kan je helpen om adequaat te reageren en je kind op de voor hem juiste tijden naar bed te brengen.
Wist je dat: baby’s die zelfstandig in slaap vallen, over het algemeen drie keer zo goed doorslapen als baby’s die in slaap gewiegd en daarna in bed gelegd worden [1]?
Routine
Baby’s (en kinderen in het algemeen) functioneren het beste als de omgeving en de gebeurtenissen enigszins voorspelbaar zijn. Ook voor baby’s die moeten gaan slapen is dit zo, dus het is belangrijk om steeds dezelfde routine te gebruiken als je je baby in bed legt. Daarbij helpt het om een half uur van te voren een rustige activiteit te doen, zoals knuffelen of masseren. Je kan het bijvoorbeeld zo doen: lekker even knuffelen of samen op de bank liggen, in bad, de gordijnen dicht, aankleden en in bed leggen [2].
Wist je dat: je beter niet kan beginnen met in slaap wiegen, in de auto rondrijden of je baby in een wipstoeltje leggen, omdat je baby hier dan aan zal wennen?
Dag- en nachtritme
Een baby kent het verschil tussen dag en nacht nog niet, zorg daarom voor een duidelijk verschil tussen dag (licht en geluid) en nacht (stil en donker). Besteed overdag veel tijd aan spelen en verzorgen, maar doe ‘s nachts alleen het hoognodige, hierdoor leert je baby dat er een verschil is tussen dag en nacht en zal hij een ritme ontwikkelen [3].
Tot rust brengen
Om je baby rustig te krijgen kan het helpen om ritmisch op zijn rug te kloppen en daarbij sussende geluiden te maken. Leg je baby als hij erg overstuur is tegen je schouder en anders op zijn zij in bed, zodat je goed bij het ruggetje kan [1]. De sussende geluiden lijken op het ruisen wat een baby hoort in de buik en het regelmatige kloppen brengt een baby tot rust.
Tot slot is het vooral belangrijk dat je jouw baby goed leert kennen en dat je doet wat het beste bij jou en jouw kindje past. Wat hielp of helpt bij jouw kindje?
Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!
[1] De babyfluisteraar – Hogg, T.
[2] Wat je baby vertelt – Hogg, T.
[3] En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.
Lees ook: dit weten we over hoe baby’s slapen.