Je baby in een draagzak: wat zijn de voordelen?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Het wordt steeds populairder om je baby in een draagzak te dragen. Steeds meer vrouwen, maar ook mannen, dragen de baby op hun rug of buik. Het heeft verschillende voordelen voor jou en je baby’tje.

Jouw baby in een draagzak

Je kindje heeft 9 maanden in jouw buik gewoond. De overgang voor je kindje is heel groot als het verder weg is van jou. Daarom geeft het je kindje een veilig gevoel als het direct contact heeft met je lichaam. Jouw baby herkent je geur, stem en voelt je lichaamswarmte. Het versterkt de band met je kind en voor jezelf is het ook erg fijn om je kindje dichtbij te hebben.

Voor vaders is het in de eerste maanden soms lastig om een band op te bouwen met het kindje, daarom is dit voor vaders ook heel erg geschikt.

Lees ook: Tips voor vader-baby hechting

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan baby dragen voor jou en je kindje. Zo heb je als moeder je handen vrij om andere dingen te doen, die normaal moeilijker gaan met een kind. Denk hierbij aan schoonmaken of winkelen. Ook verbeter je je houding door het dragen van je baby. Maar voor je kindje zelf zijn er ook veel voordelen:

  • draagzak baby dragenDoordat je baby dichtbij jou is, voelt hij/zij zich veilig.
  • Darmkrampjes worden minder door de bewegingen als je loopt.
  • Als je baby’tje huilt, wordt het sneller rustig door de schommelingen in de draagzak of -doek.
  • Je kindje traint zijn of haar nekspieren.
  • In de draagzak neemt je kindje veel meer op van de omgeving en verveelt zich dus minder snel.
  • Het stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan.

Waar je op moet letten

Er wordt sterk geadviseerd om niet te fietsen met een draagdoek. Als je valt of een ongeluk krijgt, kun je je kindje niet beschermen of opvangen. Er zijn speciale zitjes gemaakt, die kans op letsel verkleinen. Als je je kindje in een draagdoek draagt is de kleding een belangrijk punt. Een doek is een extra laag stof en je kindje heeft direct contact met jouw lichaam, dus dit geeft extra warmte. Let erop dat je kindje niet oververhit raakt. Blijf ook opletten dat je kindje in de doek vrij kan blijven ademen.

Houding

Het is belangrijk dat de baby in de draagzak de juiste houding aanneemt. In de baarmoeder liggen baby’tjes met gebogen heupen en knietjes. Het duurt even voordat de gewrichten gewend zijn aan een gestrekte houding. De juiste houding voor een baby in de draagzak is dus met gebogen heupen en de beentje wijd. De knietjes moeten op hoogte van de heupen zitten of hoger. Dit heet een kikkerpositie.

Bekijk ook: Zo belangrijk is emotionele interactie met je baby!

Leren

Ook jij kunt leren hoe je je baby moet dragen in een draagzak. Er worden verschillende cursussen gegeven over de manieren hoe je de zak/doek moet knopen en andere handige technieken. Deze cursussen worden gegeven door draagconsulenten.

Celebrities

Er zijn ook veel bekende personen die graag hun kindje in een draagzak dragen, zoals Doutzen Kroes en Chris Hemsworth en Elsa Pataky.

Enjoying nature with baby #love

Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op

 

Enjoying life, best #family #moments! #beach #love #relax #peace

Een foto die is geplaatst door Elsa Pataky (@elsapatakyconfidential) op

Bron: Alles over kinderen, wij.nl

Bron bovenste foto: “Finn in de draagdoek” door Jeroen van Hove, licentie CC 2.0.

2 Comments

  1. 1

    Ik hoop dat meneer Reynolds en mevrouw Lively de handleiding van de drager nog eens gelezen hebben of iig een draagconsult hebben gehad. Haha. Ojee wat fout. Wellicht kunnen jullie dat er ook nog even bij melden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*