Verschillen tussen Nederland en België bij zwangerschap en geboorte

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Hoewel onze zuiderburen zo dichtbij wonen, zijn er nogal wat verschillen tussen de Belgen en de Nederlanders, rondom zwangerschap. We vroegen de Belgische Lizet Hellings (29) uit Overpelt naar de gebruiken. Lizet is moeder van Elise, die 7 april 2014 is geboren. Leuk om te lezen hoe beide landen verschillen! Zo krijgen ouders in België bij de geboorte van hun kindje kraamgeld, én geven ze hun kraambezoek geen beschuit met muisjes, maar… bier!

CIMG1088De zwangerschap

Lizet: “Als je ontdekt dat je zwanger bent, ga je naar de huisarts en daar moet je een staaltje urine inleveren. Aan de hand daarvan kan het lab onderzoeken hoeveel weken je zwanger bent. Daarna bel je naar het ziekenhuis om een eerste afspraak in te plannen. Ook in het ziekenhuis wordt om een staaltje urine gevraagd. Dit wordt o.a. onderzocht op bepaalde eiwitten.”

“Bij het ziekenhuis waar ik was, had ik oorspronkelijk in totaal 7 afspraken. Dit op 12 weken, 20 weken, 24 weken, 30 weken, 34 weken, 38 weken en 40 weken. Uiteindelijk zijn het er een stuk meer geworden in mijn geval, want ik moest sinds 34 weken elke week op controle komen (‘aan de monitor’ wordt dat hier genoemd. Puur om te kijken of het allemaal goed ging met ons meisje, want ik had een te hoge bloeddruk en dit werd zeer streng in de gaten gehouden). Uiteindelijk ben ik pas op 42 weken bevallen! Maar normaal gesproken heb je 6 à 7 afspraken en 3 ervan worden door het ziekenfonds volledig vergoed, 3 echo’s, in elk trimester 1 echo. De ene gynaecoloog maakt dan ook maar 3 echo’s tijdens heel de zwangerschap, maar ‘mijn’ gynaecoloog heeft bij elke afspraak een echo gemaakt en dit moest ik verder niet bij betalen.”

Kadootjes

“In België is het gebruikelijk om een geboortelijst ‘neer te leggen’. Je gaat als je zwanger bent naar een babywinkel (hier vaak de premaman orchestra als voorbeeld) en daar geef je aan dat je voor een geboortelijst komt. De mensen van de winkel lopen met je mee om je wegwijs te maken in alle spullen die je vaak nodig gaat hebben. Dit kun je dan op je geboortelijst zetten. Deze geboortelijst en je gegevens worden verwerkt en je krijgt persoonlijk een soort link die je kunt doorsturen naar al je familieleden, vrienden en kennissen. Zij kunnen dan via die link online de spulletjes die je hebt aangevinkt, kopen. Dit krijg je dan bij je bevalling en kun je ophalen bij de winkel! Persoonlijk vonden wij dit wat onpersoonlijk en hebben we niet voor deze optie gekozen…. Alles wat we echt nodig zouden hebben, hadden we op voorhand zelf al aangeschaft en we lieten onze kraamvisite vrij om al dan niet een cadeautje mee te nemen.”

De bevalling

10154407_10201964196246737_1340865123854092203_n“Bij een natuurlijke bevalling wordt hier standaard 5 dagen opname in het ziekenhuis aangeraden, bij een keizersnede 6 dagen (dag van de bevalling telt als dag 1). Je bent uiteraard niet verplicht om zo lang te blijven (het is een ziekenhuis, geen gevangenis :)). Ik heb hier wel voor gekozen. Je krijgt de beste zorg, wordt meerdere malen per dag onderzocht, als je vragen hebt hoef je maar op ”het belletje” te drukken en je vragen worden beantwoord, en wat ik een groot voordeel vond: de meeste kraamvisite ontvang je in het ziekenhuis. Dus het is niet meteen zo druk als je thuis komt.”

“Je kunt ook voor een thuisbevalling gaan. Dit is echter niet zo populair als in Nederland. Maar het komt wel voor…. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dit proces in zijn werking gaat, omdat ik al meteen had uitgemaakt dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen.”

Kraamhulp

“In België kun je ook beroep doen op kraamhulp, maar dit moet je ruimschoots voor je bevalling aanvragen bij je ziekenfonds. Het wordt aangeraden om dit vanaf 4 à 5 maanden zwangerschap te doen. Ook komt er vanaf het moment dat je thuis bent een verpleegster/vroedvrouw bij je langs, om je kindje wekelijks te controleren op gewicht en bijvoorbeeld je wond te verzorgen. Zij beantwoordt ook al je vragen, mocht je ergens mee zitten. Onze vroedvrouw is tot bijna 4 maanden na de geboorte langsgekomen (in het begin wekelijks en daarna om de 2 à 3 weken). Ook komt er iemand van Kind en Gezin langs als je kindje ongeveer 6 weken is. In Nederland is zo iemand beter bekend als de wijkverpleegkundige. Zij weegt de baby en zet de afspraken voor het consultatie bureau in het kindboekje.”

Kraamvisite

CIMG0949“Leuk om te weten is dat het hier in België een standaardgebruik is om bier en eventueel champagne te schenken aan de kraamvisite, gewoon om te vieren dat de kleine geboren is. Hier is het geen gebruik om beschuit met muisjes te geven aan kraamvisite, wij geven doopsuikers. Doopsuikers zijn chocolade-achtige snoepjes (in een grote druppelvorm), met een harde glazuurlaag eromheen. Vaak doen mensen er nog sleutelhangertjes bij met de naam, of popjes, of speentjes, en vullen kleine plastic bolletjes of papieren zakjes met doopsuikers en andere kleinere snoepjes. Je hebt hier ook een peter en een meter (peetoom en peettante), hier maak je over het algemeen een iets groter geschenkje voor!”

“Je moet je kindje trouwens binnen 15 kalenderdagen na de geboorte aangeven.In Nederland is dat binnen 3 dagen, een stuk sneller dus. Nadat je in België in het ziekenhuis hebt gelegen, kun je dus samen met je partner en je baby naar het gemeentehuis en hoeft je man niet alleen te gaan!”

Geboortekaartje

Ook in België worden er geboortekaartjes verzonden. Het komt geregeld voor dat mensen op voorhand hun kaartjes bestellen en de geboortedatum, het gewicht en de lengte van de baby na de geboorte zelf met de hand invullen. Wij hebben hier niet voor gekozen, we hebben de dag van de bevalling naar de drukkerij gebeld om de gegevens door te geven, en diezelfde dag hadden we de kaartjes nog!”

CIMG0956Kraamgeld

“Hier in België  krijg je bij de geboorte van je kindje kraamgeld, €1.223,11. Bij elke volgende zwangerschap is dit €920,25. Voor een meerling wordt per kind €1.223,11 euro uitbetaald. Je kunt dit aanvragen vanaf de zesde maand van de zwangerschap . Wanneer het kindje doodgeboren is wordt het kraamgeld eveneens uitbetaald. Hetzelfde geldt voor een miskraam na 180 dagen zwangerschap. Het kraamgeld vraag je aan bij het kinderbijslagfonds. Ook krijgen we kinderbijslag. Voor het eerste kind ontvang je €90,28 per maand, voor een tweede kind €167,05 en voor het derde kind en volgende kinderen €249,41. Het bedrag van de kinderbijslag wordt verhoogd met een leeftijdsbijslag.”

Bekijk hier de populairste geboortekaartjes in België.

3 Comments

 1. 1

  Toch wel raar dat de regelingen in Nederland allemaal zo versoberd zijn de laatste jaren en er in Belgie en zeker ook Duitsland heel anders naar gekeken is. Lijkt wel of we in Nederland over de rug van gezinnen bezuinigd hebben.

 2. 2

  Enig idee hoe het zit met bevallen in nl en gelijk na de bevalling over de grens naar huis in België… Niemand mag zonder id de grens over.. ook een baby niet.. maar er is geen tijd om een id aan te vragen… Aangezien er veel vrouwen van nl in be bevallen of andersom, dacht ik hoe doen zij dit?? Ik jan er namelijk geen info over vinden en de overheid de kan mij hier ook geen info over geven. Ik wordt steeds van het kastje naar de muur gestuurd.

  • 3

   Hier hebben wij geen ervaring mee. Wat we op forums lazen is dat mensen bij een consulaat of ambassade van het eigen land in de buurt lieten weten dat hun kind geboren was. Je kind krijgt automatisch de nationaliteit van de moeder (en vader). Om zeker te weten hoe het zit, kan je het beste toch bij de overheid of een ambassade informatie aanvragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*