Hanneke Eilander van de leuke blog Fitte Vrouwen was zwanger en ging overtijd. Ze schreef -met haar laatste krachtsinspanningen- een blog met vier gouden overlevingstips.
Bitterlemon drinken, het hart van een ananas eten (bah) en thee van rozenbladeren drinken. Er zijn bakerpraatjes genoeg over hoe je de bevalling zou kunnen opwekken. Maar professionals zijn het erover eens: de exacte dag dat baby er uit zal komen is niet te voorspellen en maar minimaal te beïnvloeden. Over de datum gaan als hoogzwangere vrouw is over het algemeen niet leuk. Is er iets wat je kan doen om deze weken in niemandsland iets aangenamer te maken? Jazeker, zeg ik uit eigen ervaring. Mijn vier gouden tips!
1. Doe elke dag iets leuks
De meeste bevallingen beginnen ‘s nachts. Laat je er daarom er niet van weerhouden overdag iets fijns te plannen. Iets waar jij energie van krijgt. Een heerlijke lunch met je partner (en jij mag uiteraard kiezen waar), een terrasje in de middag met een lieve vriendin, een afspraak bij de kapper of pedicure: you name it. De meeste zwangeren blijven in de laatste weken het liefst dicht bij huis. Begrijpelijk, als je weeën dan toch beginnen overdag, ben je in elk geval snel thuis. Het hielp mij op de been om te kunnen uitkijken naar een afspraak die dag. “Helaas geen bevalling” dacht ik dan, “maar ik ga vanmiddag wel superlekker eten bij de Bagels en Beans!”
Lees ook: hoe overleef ik zwanger de zomer?
2. Maak een plan met je verloskundige
Je zorgen bespreken met je vriendinnen kan nuttig zijn, maar doe dit zeker ook met een prof. Je verloskundige is de persoon tot wie je al je vragen, huilbuien en zorgen mag richten. De professional, die je inmiddels aardig goed kent. Betrouwbaar advies dus. Ik vroeg bijvoorbeeld aan mijn verloskundige hoeveel procent van de vrouwen uiteindelijk ingeleid moest worden met 42 weken. Dit was volgens haar zo’n 2 tot 5%. Dat nam een deel van mijn angst weg. Wanneer je eenmaal voorbij de uitgerekende datum bent zijn er een aantal dingen die je verloskundige kan betekenen. Zo kun je bij de meeste praktijken vanaf 41 weken gestript worden. Je spreekt af hoe vaak je dit gaat doen. Ook wordt er een dag bepaald waarop je een onderzoekje in het ziekenhuis krijgt om te checken of je nog genoeg vruchtwater hebt voor je baby. Dan wordt er ook een hartfilmpje (CTG) gemaakt. Vervolgens ga je bespreken wanneer de bevalling uiterlijk ingeleid gaat worden. Een goed en helder plan maken met je verloskundige is erg fijn: je weet nu waar je aan toe bent als de bevalling maar niet spontaan op gang lijkt te komen.
3. Laat je niet gek maken
Naast de uitdaging om zelf niet half door te draaien, zijn jij en je partner niet de enigen die uitkijken naar de komst van de babe. Sta je als zwangere vrouw sowieso vaak in de belangstelling: wait for it! Vanaf 38 weken kun je een stroom van berichten verwachten in de trant van: “En…. al een baby?” Volkomen logisch. Maar, als je doorloopt tot na de uitgerekende datum zou je hier een beetje zat van kunnen raken. Helemaal als mensen tegen jou zeggen dat je ‘nog even geduld moet hebben’ of dat ‘de laatste loodjes nu eenmaal zwaar zijn’. Vaak goed bedoeld, maar het kan irritant zijn. Verzand niet in oeverloze gesprekken over het feit dat de baby maar niet komt: daar komt hij niet sneller van. Zoals ik zeg: laat je niet gek maken! Warm je eerder op aan alle belangstelling: je baby is overduidelijk welkom!
4. Houd moed!
Denk terug aan al die weken en maanden zwangerschap. Die extra week die je nog moet wachten kan er dan ook nog wel bij. Je krijgt wat je aankunt. Ik wilde absoluut niet over de datum. Ik ben namelijk best ongeduldig. Toch ben ik vandaag 9 dagen overtijd. Zucht. Een van de grote cliches die je waarschijnlijk hebt moeten aanhoren is dat je buik nu eenmaal de beste plek is voor je baby. “Hij heeft het nog veel te goed bij zijn moeder”. Donders, zelfs dit cliché is waar. Laat dit een compliment zijn, in plaats van een irritatie. Zet ‘m op en plan morgen iets leuks. Wie weet wordt dat leuks je bevalling.
PS: Inmiddels is Hanneke bevallen van een zoon! Volg fitte vrouwen op Facebook en blijf op de hoogte!
Ben jij bij een zwangerschap over de datum gegaan? Wat hield jou op de been?