Opvoeden, wat als iedereen iets anders zegt?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

“Je mag je kind best een kwartiertje laten huilen in z’n bedje, hoor!” “Nee joh, je moet er gelijk op reageren, anders raken ze te veel in de war!” Je gaat met je kindje naar het consultatiebureau omdat je ergens tegenaan loopt en daar graag met iemand over wil praten. Daar krijg je advies, waar je mee aan de slag wil gaan, maar die avond kijk je naar een tv-programma over opvoeden en daar worden hele andere adviezen gegeven. Voor elke opvoedvraag lijken tegenwoordig wel tien verschillende adviezen en methoden van opvoeden [1] te bestaan, die allemaal even logisch klinken. Begrijpelijk dat dit je aan het twijfelen maakt, want wie heeft het bij het juiste eind? Hoe ga je hier als ouder mee om? Waar baseer je je mening op en wat doe je als al deze adviezen je onzeker maken over je stijl van opvoeden?

Niet één waarheid

Het is misschien fijn om te beseffen dat er geen methode bestaat die de waarheid vertegenwoordigt. Wat voor het ene kind wel werkt, hoeft voor het andere kind helemaal niet te werken. Daarom is het belangrijk om bij jezelf na te gaan: wat past bij mij als ouder? Waar voel ik me fijn bij? En ook: wat wil ik mijn kind meegeven? Wat past bij mijn kind? Als je een helder beeld hebt van de dingen waar je voor staat en wat je wil bereiken, is de kans dat je je laat overdonderen door de hoeveelheid aan informatie vaak kleiner. Als je weet welke normen en waarden jij belangrijk vindt bij het opvoeden van je kind, kan je methoden zoeken die daarbij aansluiten, in plaats van andersom.

Lees ook de vorige blog over eten met peuters

Eén lijn

Als je je kinderen opvoedt samen met je partner, is het belangrijk dat jullie samen bepalen hoe je je kind(eren) opvoedt. Want voor welke methode of aanpak je gaat, een kind heeft er het meeste baat bij als ouders daarin één lijn trekken, omdat hen dat duidelijkheid biedt. Wat ook kan helpen is met andere ouders in gesprek gaan over de opvoeding. Hoe doen zij dat? Waar lopen zij tegenaan? Hoe kijken zij aan tegen het feit dat iedereen iets anders lijkt te roepen? Vaak helpen gesprekken je ook om erachter te komen wat je zelf eigenlijk belangrijk vindt.

Uitproberen

Omdat je van tevoren niet goed weet wat het effect van bepaalde handelingen zal zijn op je kind, zou je ervoor kunnen kiezen om methoden een tijdje uit te proberen.

  • Zoek uit welke methoden of manieren jou als ouder aanspreken en probeer het een aantal weken uit.
  • Daarbij is het wel belangrijk dat je dit consequent volhoudt, omdat je anders niet goed kan zien hoe je kind erop reageert.
  • Houd in een dagboekje bij hoe het verlopen is en wat je opviel in bijvoorbeeld de reacties van je kind(eren).

Zo kan je verschillende methoden uitproberen en erachter komen wat wel en niet werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je fijn voelt bij je manier van opvoeden en dat je ziet dat het werkt voor je kind.


Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

Alle blogs van Loïs over opvoeden vind je hier.


[1] Geworstel met tegenstrijdig opvoedadvies experts – //bit.ly/1H3f5cC
[2] Opvoedingsmethodes – //bit.ly/1NaL2fS

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*