Buikkrampjes: hoe kan je ze verminderen?

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

Buikkrampjes bij baby’s… ze horen erbij. Maar ondertussen kan het knap lastig zijn. Je baby heeft flinke pijn en voor jou kan het ook uitputtend zijn. Het is dan ook helemaal niet gek als je zelf ook een keer in huilen uitbarst. Wij willen jou en je baby met de volgende tips helpen om buikkrampjes tegen te gaan.

Buikkrampjes herkennen

Hoe weet je dat je baby huilt, omdat het buikkrampjes heeft? De volgende dingen zullen je zeker opvallen: je baby is ontroostbaar en buigt vaak de beentjes, schopt met zijn voetjes of zwaait spastisch met de armpjes. Je baby plooit soms voorover en spant de buikspieren aan. Je ziet duidelijk dat je kindje pijn heeft. Voor jou als ouder is het moeilijk om je kindje zo te zien. Daarom is het handig om meer te weten over de oorzaken van buikkrampjes.

Oorzaken buikkrampjes bij baby’s

Buikkrampjes komen bij elke baby voor. Voor vaders en moeders die voor het eerst een baby hebben, is het soms gissen waar de buikkrampjes door veroorzaakt worden. Over het algemeen kan er gesproken worden over vier mogelijke oorzaken:

  1. Lucht in de darmpjes
  2. Voedselallergieën
  3. Spanning hoog in de nek
  4. Te veel prikkels.

Hieronder gaan we op elke oorzaak dieper in.

buikkrampjes bij baby's

Buikkrampjes door lucht in de darmpjes.

Als je baby geboren wordt, is het spijsverteringsstelsel nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor kan lucht in de darmen niet makkelijk zijn weg naar buiten vinden. Baby’s kunnen hier behoorlijk last van hebben. Na ongeveer drie maanden gaan deze buikkrampjes meestal over. De buikkrampjes kan je op twee vlakken voorkomen of verminderen:

Verminderen luchtinname bij baby’s

Het inslikken van lucht tijdens het drinken is een van de oorzaken van buikkrampjes. Bij baby’s die de fles krijgen, komt dit vaker voor. Om het inslikken van lucht te voorkomen kan je het volgende doen:

  • Geef borstvoeding met onderbrekingen. Je geeft bijvoorbeeld 5 minuten de borst en houdt je kindje daarna rechtop om een boertje te doen. Zo belandt de ingeslikte lucht niet in de darmen.
  • Vermijd als je borstvoeding geeft gasvormend eten, zoals erg kruidig eten of bonen.
  • Houd als je de fles geeft de speen altijd vol melk. Dit voorkomt dat je baby lucht binnenkrijgt.
  • Koop een fles die de luchtinname zo veel mogelijk tegengaat. Er zijn bijvoorbeeld flessen met een luchtventiel in de fles, waardoor je baby geen lucht binnenkrijgt.

Helpen bij windjes laten

De lucht die in de darmpjes van de baby terechtkomt, komt niet automatisch naar buiten als een windje, zoals bij volwassenen. Als je je baby niet helpt, blijft het soms lang in de darmen, wat buikkrampjes oplevert. Elke ouder heeft een andere methode die helpt om de buikkrampjes van de baby te verminderen. Maar dit zijn de meest voorkomende adviezen:

  • Beweeg de beentjes van de baby in een soort fietsbeweging heen en weer. Zo komt de lucht uit de darmen eerder naar buiten.
  • Neem de voetjes van de baby en help de baby zijn beentjes in te trekken en herhaal dit. Hierdoor help je de baby om lucht los te laten.
  • Masseer de darmpjes van de baby met bewegingen van boven naar beneden en van links naar rechts (dit heeft te maken met hoe de darmen lopen). Zo stuw je de lucht richting de anus.
  • Masseer het punt onder de rechter ribbenkast van je baby door met twee vingers rondjes te draaien. Hiermee stimuleer je de darmen en zal er na een tijdje lucht ontsnappen.

Werkt dit allemaal niet, dan zijn er ook middeltjes te verkrijgen die de buikkrampjes lijken te verminderen. Venkelwater voor de moeders die borstvoeding geven of ABC Dolphilus voor de baby zelf zijn veel gebruikte middeltjes. Venkelthee vermindert de buikkrampjes, maar als je baby te veel venkel binnenkrijgt, zorgt dit juist voor ergere buikkrampjes. ABC Dolphilus is een wat heftiger middel dat goede bacteriën toevoegt aan het darmkanaal van de baby wat de krampjes vermindert.

Voorbeeld

Eén van de moeders die te maken had met buikkrampjes van haar zoontje, nam dit filmpje op. Je kunt hier goed zien hoe zij haar baby’tje helpt om windjes te laten.

Buikkrampjes door voedselallergieën

Als je baby verkrampt, is het altijd goed om na te gaan of je baby een koemelk- of glutenallergie heeft. Deze twee veelvoorkomende allergieën zorgen voor pijn in het buikje, waardoor je kindje verkrampt. Een ander dieet kan hier een oplossing voor zijn.

Buikkrampjes door spanning op het hoofdje en de schoudertjes.

Tijdens de bevalling kan er veel druk staan op het hoofdje en de schouders. Dit wordt ‘spanning hoog in de nek’ genoemd. Het kan zijn dat een zenuw bekneld is geweest die uitlopers heeft naar de maag en darmen. Dit uit zich in buikkrampjes, terwijl het eigenlijke probleem in de nek en schoudertjes ligt. Als je lang hebt moeten persen, een keizersnee hebt gehad of als de baby met een vacuümpomp of tang is gehaald, komt deze vorm van buikkrampjes vaker voor. Wanneer de dokter dit signaleert zal hij je doorverwijzen daar een kinderfysiotherapeut.

Buikkrampjes door te veel prikkels

Als je naar de dokter gaat omdat je baby buikkrampjes heeft, zal de dokter ook altijd vragen naar het dagritme van je baby. Te veel prikkels kunnen er voor zorgen dat je baby spanningsbuikpijn krijgt. ‘Rust, reinheid en regelmaat’ wordt daarom nog steeds aanbevolen.

rustige baby na buikkrampjes

Zo kalmeer je je baby

Als je baby last heeft van krampjes, zal het veel huilen en overstuur zijn. Wat de meeste baby’s in zo’n periode fijn vinden, is als je ze op hun buikje neerlegt. Dit kan natuurlijk niet als ze in een wiegje liggen, maar je kunt ze wel met het buikje op je arm of been neerleggen. Ondertussen houd je de baby goed vast. De lichte druk op het buikje vinden ze fijn. Het inbakeren van je baby voor het slapengaan, kalmeert baby’s ook. Het geeft hen een veilig gevoel, alsof ze nog steeds in de krappe baarmoeder zijn. Buiten dat, is dicht bij papa of mama zijn het allerbeste wat je baby kan overkomen als het in paniek is.

Heb jij hier wat aan gehad, of heb je nog meer tips? Laat het ons hieronder weten.

Lees ook: Slapen bij baby’s – in slaap vallen

6 Comments

  1. 1

    Veel mensen weten er niet van af, maar apotheek Rensing verkoopt een wondermiddel tegen buikkrampjes. Na verschillende producten te hebben geprobeerd zoals cinababay, infacol etc, toch maar dit geprobeerd. Ik kan het zeker aanraden! Tevens kunnen ze het ook naar je opsturen via de post.

  2. 3
  3. 6

    Na het zoeken op het internet kwam ik meerdere keren het product van apotheek rensing tegen. Ik heb het daarom toch maar geprobeerd en moet zeggen dat het erg goed heeft geholpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*