Slapen bij baby’s – doorslapen

doorslapen baby

Babyblog’s favorites

Bekijk de collecties, kies een mooi kaartje en pas deze aan naar je smaak!

‘Waarom slaapt mijn baby niet door?’ vragen veel vaders en moeders zich af. En misschien herken je deze vraag wel.

Hoewel baby’s heel veel slapen en het dus lijkt of ze dit al heel goed zelf kunnen, is het eigenlijk de taak van de ouders om hun baby gezond slaapgedrag aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan zelf in slaap vallen, waar we vorige week over schreven, en aan weer in slaap komen als ze midden in de nacht wakker worden [1]. Als ouder moet je dit aan je kind leren, maar hoe doe je dat? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Waarom is mijn baby ‘s nachts vaak wakker?

Is je baby ‘s nachts vaak wakker? Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld te veel slapen overdag, te weinig eten of te veel activiteiten (waardoor je baby overprikkeld is geraakt). 
Baby’s slapen in de eerste maanden vaak niet de hele nacht door, meestal worden ze in de eerste twee maanden twee keer per nacht wakker. Dat komt omdat ze dan honger hebben en ze nieuwe voeding nodig hebben om te kunnen groeien.Verwacht dus niet te snel van een baby dat hij van 19.00 tot 07.00 zal slapen, dit kunnen de maagjes nog niet aan [1][2]. Zorg er ’s avonds voor dat je baby zelf in slaap valt in zijn bedje. Als hij in slaap gevallen is in jouw armen en je hem daarna in zijn bedje legt, snapt hij niet waar hij is als hij wakker wordt en zal hij gaan huilen [1].

Wist je dat: je ’s nachts beter geen licht aan kan doen als je de kamer van je kindje binnengaat, niet moet praten en (tenzij het onvermijdelijk is) ook geen luier moet verschonen? Dit bevordert het vormen van een dag- en nachtritme.

Honger

Wordt jouw baby meerdere keren per nacht huilend wakker en wil hij dan een volledige voeding, slaapt je baby niet ‘s nachts niet langer dan drie of vier uur of sliep hij eerst vijf of zes uur maar wordt hij nu steeds wakker? Dat kan erop duiden dat hij niet genoeg voeding binnenkrijgt. Voed je baby dan overdag om de drie uur, vul zijn maagje voordat hij naar bed gaat en voed hem om 22.00 of 23.00 uur nog een keer. Probeer bij die laatste voeding je baby niet wakker te maken [1].

Wist je dat: als je begonnen bent met je baby op een bepaalde manier weer in slaap te krijgen als hij ‘s nachts wakker wordt, zal hij dit steeds verwachten [1]. Je leert hem dan: ‘dit is de manier om weer in slaap te vallen’ en als je dit vaker doet, heeft je baby dit steeds nodig om weer verder te slapen [3].baby-21167_640

Bekijk hier een grappig filmpje over samen slapen met je baby

Huilen en geluidjes

Reageer ‘s nachts niet te snel op de geluiden van je baby. Een baby maakt geluidjes, die anders zijn dan huilen, als hij uit een diepe slaap komt en vaak vallen baby’s dan zelf weer in slaap. Probeer die geluidjes te leren herkennen, zodat je weet hoe je het beste kan reageren [1]. Reageer direct op je baby als hij begint te huilen, zodat hij niet te overstuur raakt. Houd de kamer donker als je er naartoe gaat, praat zachtjes tegen hem, leg je baby bijvoorbeeld op de andere zij en pak hem alleen op als hij niet rustig wordt [4].

Wist je dat: je je baby een dag- en nachtritme aan kan leren door een duidelijk verschil te creëeren tussen dag en nacht? Zorg overdag voor licht en geluid en zorg ervoor dat het ’s nachts stil en donker is, zodat je baby dit verschil leert. Ook als je overdag veel tijd aan spelen en verzorgen besteedt, maar ‘s nachts alleen het hoognodige doet, leert je baby dat er een verschil is tussen dag en nacht en zal hij een ritme ontwikkelen [4].

Begrip

Het kan pittig zijn om je baby te leren om door te slapen en het is vaak een tijd waarin je veel slaaptekort hebt. Probeer daarom af te wisselen met je partner en/of zorg ervoor dat steeds één van jullie kan uitslapen. Het kan ook belangrijk zijn om in deze tijd iemand te hebben die naar je luistert en je steunt. Want jouw gevoelens van angst, moeheid en onzekerheid kunnen (onbewust) het slaapgedrag van je baby beïnvloeden. Daarom kan het helpen om je gevoelens met iemand anders te delen en hier begrip voor te krijgen. Want het geldt natuurlijk andersom ook: hoe meer rust jij in de situatie hebt, hoe meer je baby dit zal voelen en tot rust zal komen [5].

Lees ook de vorige blog over in slaap vallen bij baby’s

Deze blog is geschreven door Loïs. Loïs is afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek en plaatst wekelijks een blog over opvoeding. Over welke vraag of onderwerp zouden jullie graag een blog willen zien? Reageer hieronder of mail naar info@babyblog.nl!

[1] De babyfluisteraar – Hogg, T.
[2] Voorbeeld van voedingsschema voor je baby – //bit.ly/1WZRhKJ
[3] Wat je baby vertelt – Hogg, T.
[4] En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden – Feddema, G. & Wagenaar, A.
[5] Opvoeden praktisch bekeken – Timmers-Huigens, D.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*