In onze zoektocht naar een gezond alternatief voor Sultana’s, speculaasjes en brownies (lees: alles wat we opsnoepen als we trek hebben) vonden we op Sugarchallenge.nl een simpel recept voor muffins met havermout, onder het kopje ‘Suikervrije recepten voor kinderen’. Inmiddels hebben we er al zo’n pak-em-beet 40 gebakken en kunnen we volmondig zeggen: dit is lekker! Daarom delen we het recept graag met jullie. De muffins zijn ideaal als ontbijtvariant of als vieruur-snack.
Recept voor lekkere suikervrije muffins
Benodigdheden (voor 12 muffins)
- 200 gram havermout
- 3 eieren
- 200 ml rijstmelk (of andere melk)
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 6 gedroogde abrikozen, in stukjes geweld
- 2 handen gehakte noten
- sap van een halve citroen
- 1 grote wortel, geraspt
- 2 tl kaneel
- 1 el bakpoeder
- 2 el kokosrasp (optioneel)
De rest is easy! Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de bakpoeder, door elkaar. Voeg als laatst de bakpoeder toe. Verdeel het deeg over muffinvormpjes en zet de muffins 20 minuten in de oven. Dek ze voor de zekerheid even af met aluminiumfolie. Bak ze daarna nog 10 minuten zonder folie totdat ze goudbruin zijn. Je kunt de muffins prima een aantal dagen bewaren, of invriezen natuurlijk, dan heb je altijd een voorraadje.
Varieer ook eens door bijvoorbeeld stukjes appel, frambozen, bosbessen of kleine stukjes pure chocolade toe te voegen aan het deeg! De muffins zijn van zichzelf al heerlijk, maar je kunt ze ook eten met bijvoorbeeld een beetje huttenkäse, aardbeiden, Nutella of geraspte kaas.
Get inspired! Alle recepten op de blog vind je hier.